12 Μάιος 2020, 10:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάιος 2020, 14:30

ΧΑΠ και κάπνισμα ενοχοποιούνται για σοβαρές επιπλοκές από τον κορονοϊό

  • Το μήνυμα Μητσοτάκη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Christian Bruna)

Ποια είναι τελικά η σχέση του κορονοϊού SARS-CoV-2 με το κάπνισμα; Μια νέα βρετανική μελέτη έρχεται να δώσει τις δικές της απαντήσεις, καθώς αξιολογώντας τα στοιχεία από 15 πρόσφατες μελέτες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καπνιστές και όσοι έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου και έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές ή και να πεθάνουν λόγω της Covid-19.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, που έκαναν τη δημοσίευση στο «PLoS One», αξιολόγησαν μελέτες που αφορούσαν περίπου 2.500 ασθενείς με Covid-19, από τους οποίους το 9% ήταν καπνιστές και το 2% είχαν διαγνωσμένη ΧΑΠ.

Συγκεκριμένα, υπολογίστηκε ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ έχουν 63% μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη και 60% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου, ενώ ασθενείς χωρίς ΧΑΠ έχουν αντίστοιχα μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 33% και 55%.

Οι νυν καπνιστές είναι 1,45 φορές πιθανότερο να έχουν σοβαρή λοίμωξη σε σχέση με τους πρώην και τους μη καπνιστές. Το 22% των τωρινών καπνιστών που νόσησαν με Covid-129 είχαν σοβαρές επιπλοκές, ενώ και η θνητότητα τους ήταν μεγαλύτερη (38%).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι (το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού) καπνίζουν, ενώ 251 εκατομμύρια πάσχουν από ΧΑΠ.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.