11 Μάιος 2020, 23:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάιος 2020, 00:03

Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας: «Πράσινο φως» για την ενοποίηση του κέντρου (φωτο)

  • Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας: «Πράσινο φως» για την ενοποίηση του κέντρου (φωτο)
    Κι όμως κάπως έτσι θα είναι ένα τμήμα της Πανεπιστημίου όταν ολοκληρωθεί το μεγαλόπνοο έργο

Μοιάζει απίστευτο αλλά σε λίγες εβδομάδες αρχίζει πιλοτικά μία από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις που έγιναν ποτέ στην Αθήνα, μετά από το «πράσινο φως» που έδωσε τη Δευτέρα το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων. Με ευρύτατη πλειοψηφία και κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, το ΔΣ του δήμου ενέκριναν την υλοποίηση του «Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας» που οι εμπνευστές του ευελπιστούν να αλλάξει τη φυσιογνωμία του κέντρου της πόλης αλλά και την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Με συνολικό μήκος διαδρομής 6,8 χιλιόμετρα, ο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας» θα αναβιώσει και θα ενοποιήσει το ιστορικό κέντρο αποδίδοντας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας:

  1. περίπου 50.000 τ.μ. ελεύθερου δημόσιου χώρου
  2. έναν νέο ποδηλατόδρομο στην Πανεπιστημίου
  3. τις ελεύθερες από ΙΧ ιστορικές περιοχές της Πλάκας και του Εμπορικού Τριγώνου, αλλά και τις οδούς Ηρώδου Αττικού, Μητροπόλεως, Ερμού και Αθηνάς.

Πρόκειται για «ένα οραματικό έργο, που μας συστήνει την Αθήνα από την αρχή», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ευχαριστώντας τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που τάχθηκαν υπέρ.


Άποψη της «νέας» Πανεπιστημίου

«Είναι το έργο που ενώνει την πόλη», γιατί, «με τον Μεγάλο Περίπατο, αλλάζει η φυσιογνωμία του κέντρου της πόλης αλλά και η καθημερινότητά μας» υπογράμμισε. «Επαναπροσδιορίζει και διευρύνει το κέντρο της πόλης... Κάνουμε βήμα-βήμα πράξη, αυτό που υποσχεθήκαμε: Να φέρουμε τα κάτω- πάνω στην πρωτεύουσα. Να δώσουμε αξία στη ζωή μέσα στην πόλη και να αποδείξουμε με αυτό και τα υπόλοιπα έργα, ότι είναι σημαντικό να ζεις αυτήν την πόλη, όχι απλά να ζεις σε αυτή», εξήγησε για το μεγαλόπνοο σχέδιο που παρουσίασε ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γιώργος Γιαννής.

Πώς θα είναι το Σύνταγμα
Στην πλατεία Συντάγματος το σχέδιο περιλαμβάνει τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της οδού Φιλελλήνων στο ύψος της πλατείας, για τη δημιουργία ενός νέου κοινόχρηστου χώρου στην καρδιά της πόλης. Πιο συγκεκριμένα η παρέμβαση προβλέπει:

  1. 3 λωρίδες κυκλοφορίας ελεύθερες για όλα τα οχήματα
  2. 1 νέα λεωφορειολωρίδα
  3. 1 λωρίδα στάσεων λεωφορείων.


Αναγνωρίζετε ποιο σημείο του Συντάγματος απεικονίζει η μακέτα;

Το τουριστικό προϊόν ης Αθήνας αποκτά μεγαλύτερη αξία, καθώς ενισχύεται ο τουριστικός της χαρακτήρας. Η πόλη εκσυγχρονίζεται αποκτώντας μια νέα ταυτότητα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της.

Το εμπορικό κέντρο γίνεται πιο εύκολα προσβάσιμο, συνδυάζοντας τις αγορές με την αναψυχή και την διασκέδαση.

Παράλληλα διευκολύνεται η περιήγηση στα αξιοθέατα και η μετακίνηση εντός της πόλης. Αναβαθμίζεται ριζικά η ποιότητα ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων με περισσότερο χώρο για όλους. Το ανανεωμένο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού θα προσφέρει, εκτός από την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, περισσότερη ασφάλεια στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας. Ταυτόχρονα, το έργο θα δώσει νέες ευκαιρίες για άθληση, ποδήλατο και περιπάτους στους κατοίκους, τις οικογένειες, τους εργαζομένους, αλλά και τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς.

  • Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας».