11 Μάιος 2020, 22:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάιος 2020, 22:21

19η Μαΐου 2020: Το «Γράμμα από τον Πόντο» στην ΕΡΤ (τρέιλερ)

  • 19η Μαΐου 2020: Το «Γράμμα από τον Πόντο» στην ΕΡΤ (τρέιλερ)
    (Φωτ.: Facebook / Θωμάς Σίδερης)

Την 19η Μαΐου, ημέρα αφιερωμένη στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τιμά η ΕΡΤ με το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ Γράμμα από τον Πόντο, των δημοσιογράφων του κρατικού καναλιού Λεωνίδα Κασάπη και Θωμά Σίδερη. Πρωταγωνιστής ο Πόντιος πρόσφυγας Γιάννης Αναστασιάδης που μέσα από την αφήγησή του, ταξιδεύει τον θεατή σε αυτή τη μαύρη σελίδα της ιστορίας του Ελληνισμού.

Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί την Τρίτη 19 Μαΐου, στις 00:10, βλέπουμε τη δημιουργία του προσφυγικού τραύματος, τον αγώνα των προσφύγων να ενσωματωθούν αλλά και το πώς συγκροτείται εθνική ταυτότητα σε έναν ρευστό χώρο.

Οι δραματοποιημένες σκηνές γυρίστηκαν στις Σέρρες, τόπο εγκατάστασης του Γιάννη Αναστασιάδη μέχρι την ημέρα που πέθανε. Το ντοκιμαντέρ τεκμηριώνεται με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, από τις δεκαετίες 1910 και 1920, που προέρχεται από δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, κάποια από τα οποία ενσωματώθηκαν πρώτη φορά σε ταινία.

Τα μέλη της οικογένειας Αναστασιάδη θα εγκαταλείψουν μια και για πάντα την εστία τους στο χωριό Αϊντογτού του Πόντου το 1919, όπως και όλοι οι κάτοικοι των χωριών της Κάβζας της επαρχίας Αμάσειας. Κάτω από την ασφυκτική πίεση του τουρκικών στρατιωτικών σωμάτων θα πάρουν τον μακρύ και βασανιστικό δρόμο της εξορίας. Την ώρα του ξεριζωμού, ο πατέρας του Γιάννη Αναστασιάδη είχε βρει ήδη φριχτό θάνατο στα καταναγκαστικά τάγματα εργασίας, αλλά η οικογένειά του τότε δεν το γνώριζε.

Η μάνα με τα δυο της αγόρια, τον Γιάννη και τον Ισαάκ, και τις δύο κόρες, τη Βικτωρία και την Κερεκία, μαζί και με άλλους κοντινούς και μακρινούς συγγενείς θα οδοιπορήσουν για μήνες κυνηγημένοι προς το Νότο, ένα ανθρώπινο κοπάδι που περιπλανιέται στο χώρο.

Τα κορίτσια θα πεθάνουν από τύφο σ’ ένα στρατόπεδο προσφύγων στα περίχωρα της Δαμασκού, ο μικρότερος γιος Ισαάκ θα γίνει βοσκός σε μία οικογένεια Κούρδων και ο μεγαλύτερος γιος, ο Γιάννης, θα μεταφερθεί σ’ ένα ορφανοτροφείο του Λιβάνου.

Η οικογένεια Αναστασιάδη θα σκορπιστεί σαν τους κόκκους της σκόνης της Ανατολίας.

Στα μέσα πια της δεκαετίας του 1920, ο Γιάννης Αναστασιάδης θα σμίξει ξανά με τη μητέρα του, μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και θα εγκατασταθούν αρχικώς στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Ο Γιάννης Αναστασιάδης θα αφιερώσει σχεδόν όλη τη ζωή του, προσπαθώντας να εντοπίσει τον μικρότερο αδελφό του στην Τουρκία και δεν θα πάψει ποτέ να του γράφει γράμματα. Ώσπου, έπειτα από 60 χρόνια, ένας Τούρκος βαλής θα παραδώσει ένα από τα γράμματα του Γιάννη στον Ισαάκ. Θα καταφέρουν άραγε να συναντηθούν ξανά τα δύο αδέλφια;

Συντελεστές
Τη σκηνοθεσία και το σενάριο υπογράφει ο Θωμάς Σίδερης που μαζί με τον Λεωνίδα Κασάπη έκαναν και την έρευνα. Διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Αριστοτέλης Μεταξάς, ενώ η πρωτότυπη μουσική είναι του Τούρκου συνθέτη Cengiz Onural, ούτι παίζουν ο Ali Fuat Aydin και ο Κώστας Τσαρούχης. Συμμετέχουν o ηθοποιός Γιώργος Καρύδας και οι ερασιτέχνες Παύλος Κοσμόγλου, Άννα Θεοδωρίδου και Αγγελική Μιχαλιέρη, καθώς και ο μικρός Στέφανος Κασάπης. Συμμετέχουν οι πρόσφυγες δεύτερης γενιάς Όλγα Κασάπη και Ελένη Σταύρου.