11 Μάιος 2020, 20:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάιος 2020, 19:47

Αυστρία: O κορονοϊός οδήγησε στην αναβολή της θεμελίωσης του πρώτου ελληνορθόδοξου μοναστηριού στην κεντρική Ευρώπη

  • Αυστρία: O κορονοϊός οδήγησε στην αναβολή της θεμελίωσης του πρώτου ελληνορθόδοξου μοναστηριού στην κεντρική Ευρώπη
    Άποψη του Σαντ Αντρέ αμ Τσίκζεε στην Αυστρία (φωτ.: en.wikipedia.org)

Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, οδηγούν σε αναβολή της προγραμματιζόμενης για τις 27 Ιουνίου, επίσημης θεμελίωσης, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, του πρώτου ελληνορθοδόξου μοναστηριού στην Αυστρία και του πρώτου στην περιοχή της κεντρικής Ευρώπης.

Tο πρώτο ελληνορθόδοξο μοναστήρι πρόκειται να ανεγερθεί στο Σαντ Αντρέ αμ Τσίκζεε του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, στην ανατολική Αυστρία στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Την έκταση έχει παραχωρήσει ο εκεί ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος Εγίντιους Ζίφκοβιτς στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, ειδικά για την ανέγερση του μοναστηριού. Με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, στη Βιέννη, ενημέρωσε για την αναβολή χωρίς ωστόσο να μεταφέρει την τελετή σε συγκεκριμένη ημερομηνία,

Για την ανέγερση του μοναστηριού ο Πάπας Φραγκίσκος, είχε αποστείλει επιταγή ύψους 100.000 ευρώ, την οποία είχε παραδώσει στα τέλη Φεβρουαρίου 2018 πανηγυρικά στη Βιέννη, ο καρδινάλιος Κουρτ Κοχ, ο επικεφαλής του παπικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον Μητροπολίτη Αυστρίας Αρσένιο. Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50 χρόνια ψήφισης του αυστριακού Ομοσπονδιακού Νόμου περί Ορθοδοξίας.

Το μοναστήρι στο Σαντ Αντρέ, προβλέπεται να αποτελείται από τέσσερις πτέρυγες διατεταγμένες σε σχήμα πλατείας, στο κέντρο της οποίας θα υπάρχει μια εκκλησία, το υψηλότερο σημείο της οποίας θα υψωθεί περίπου 13 μέτρα, και η οποία θα ανεγερθεί στην πρώτη φάση των εργασιών. Θα ακολουθήσει η ανέγερση των άλλων κτηρίων –τα κελιά για τους μοναχούς, αίθουσες υποδοχής, βιβλιοθήκη, τραπεζαρία, διπλανά δωμάτια και εργαστήρια, ενώ προγραμματίζεται επίσης ένας ξενώνας. Στην Αυστρία, όπου ο αριθμός των ορθοδόξων ανέρχεται σε περίπου 500.000, αποτελώντας τη δεύτερη θρησκευτική κοινότητα (μετά τη Ρωμαιοκαθολική), υπάρχουν επτά δικαιοδοσίες ορθοδόξων Εκκλησιών. Πρόκειται για τις δικαιοδοσίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και των Πατριαρχείων της Αντιοχείας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας και της Σερβίας, που εκπροσωπούνται στη Συνέλευση των Ορθοδόξων Επισκόπων, της οποίας προεδρεύει ο μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Δημητρακούδης.