10 Μάιος 2020, 21:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάιος 2020, 22:11

Αίγυπτος: Χτύπησε η καμπάνα του Αγίου Νικολάου Ιμπραημίας στην Αλεξάνδρεια

Μετά από έντεκα χρόνια χτύπησε σήμερα η καμπάνα του Αγίου Νικολάου Ιμπραημίας στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, δοξάζοντας τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

Την καμπάνα της εκκλησίας που χτίστηκε πριν από 121 χρόνια, το 1899, χτύπησε ο ίδιος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος φανερά συγκινημένος.

Την πρώτη Θεία Λειτουργία, μετά την ανακαίνιση του ναού, τέλεσε ο μητροπολίτης Ναυκρατίδος Νάρκισσος, που ενθρονίστηκε εκεί. Ο Πατριαρχικός Επίτροπος έλαβε και ένα ιδιαίτερο δώρο από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, μία αρχιερατική ράβδος που είχε προσφέρει στον Πατριάρχη Θεόδωρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στα Μύρα της Λυκίας, όπου υπηρέτησε ως Αρχιεπίσκοπος ο Άγιος Νικόλαος.

Ιδιαίτερη μνεία στην προσφορά του, έκανε ο Πατριάρχης Θεόδωρος στον Αλεξανδρινό Νικόλα Ελευθερίου, που πάντοτε στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τον ιστορικό αυτό ναό. Παράλληλα ευχαρίστησε στο πρόσωπο του γενικού προξένου την Ελλάδα Αθανάσιο Κοτσιώνη για τη βοήθεια που προσέφερε, καθώς και την Αλεξανδρινή σύζυγό του Ιωάννα Κοτσιώνη. Αμέσως μετά, οι παρευρισκόμενοι εγκαινίασαν το εντευκτήριο του ναού, το οποίο περιλαμβάνει και μία μεγάλη δανειστική βιβλιοθήκη, που αφιερώνεται στην παροικία και σε όλο τον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας.

Την παροικία, εν μέσω της επιδημίας του κορονοϊού, εκπροσώπησαν σήμερα αξιωματούχοι των προξενικών και κοινοτικών Αρχών, κατά τη συμβολική αυτή ημερομηνία που συμπίπτει με την επέτειο ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νικολάου. Παρόντες ήταν, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Αθανάσιος Κοτσιώνης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδος Κασιμάτης, η αντιπρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Γεωργία Μαστουρίδη, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας Αλίκη Αντωνίου και ο πρώην διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Βασίλης Φιλιππάτος.

Η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στους ναυτικούς, είχε χτιστεί από τον ευεργέτη Κωνσταντίνο Γώγο και τη σύζυγό του Μαριόγκα.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον ανταποκριτή Νίκο Κάτσικα.