10 Μάιος 2020, 21:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάιος 2020, 21:32

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης είπε αντίο στην καραντίνα μ' έναν επιτραπέζιο σκοπό της Κρώμνης του Πόντου

Παρέα με τον σπουδαίο δάσκαλο της ποντιακής λύρας Παναγιώτη Ασλανίδη βρήκε η πρώτη μέρα λήξης της καραντίνας τον δημοφιλή λυράρη Ματθαίο Τσαχουρίδη. Μια συνάντηση που, όπως φαίνεται και από το μήνυμα το οποίο μοιράστηκε με τους ακολούθους τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολύ χαροποίησε τον Μακούλη.

«Η πρώτη ημέρα λήξης των μέτρων της καραντίνας κατά του κορονοϊού με βρήκε παρέα με τον δάσκαλο της ποντιακής λύρας Παναγιώτη Ασλανίδη. Ήταν η μεγαλύτερη και η πιο ευχάριστη έκπληξη. Τον ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές του. Να τον τιμούμε όλοι μας γιατί είναι ένας ξεχωριστός μουσικός που έχει γράψει τη δική του ιστορία στην ποντιακή μουσική!», έγραψε κάτω από βίντεο όπου ερμηνεύει το τραγούδι «Συντέκ’σσα Ματσουκάτ’σσα».

Πρόκειται για έναν παραδοσιακό επιτραπέζιο σκοπό από την περιοχή της Κρώμνης του Πόντου, που αποδίδεται μοναδικά από τον πατριάρχη της ποντιακής λύρας Γώγο Πετρίδη. «Τιμούμε όλοι μας και τον αξεπέραστο "Πατριάρχη" της ποντιακής λύρας Γώγο Πετρίδη. Χάρη σε αυτόν και στην θαυμαστή τεχνική παιξίματος της λύρας του, οφείλουμε την συνέχεια της παράδοσής μας αλλά και την εξέλιξή της», προσθέτει ο Ματθαίος Τσαχουρίδης.

Ο Πόντιος καλλιτέχνης ευχαρίστησε και τον αγαπημένο φίλο του Νικόλαο Ξενιτόπουλο-Μισιράντη, τον άνθρωπο που ανιδιοτελώς γράφει και επιμελείται τους στίχους των τραγουδιών του χρησιμοποιώντας την ποντιακή γραμματοσειρά (Florina Serif) και το λεξικό της ποντιακής διαλέκτου του Άνθιμου Παπαδόπουλου. Επιμελείται επίσης τη νεοελληνική απόδοση των ποντιακών τραγουδιών, επισημαίνοντας πάντα το γεγονός ότι η απόδοση της ποντιακής διαλέκτου στη νεοελληνική δεν έχει πάντα απόλυτη ακρίβεια.