9 Μάιος 2020, 20:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάιος 2020, 20:47

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Θεσσαλονίκης καταδικάζει τη μεταφορά του ανδριάντα του Μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ

  • Ο Σύλλογος Μικρασιατών Θεσσαλονίκης καταδικάζει τη μεταφορά του ανδριάντα του Μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ
    (Φωτ.: εφ. «Πρωινός Λόγος»)

Τη μεταφορά του ανδριάντα του αντιστασιακού Μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ στην περιοχή της Παναγίας (Μαντέμια) καταδικάζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Μικρασιατών Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρεται, το ανδριάντας από το 1993 έως το 2011 βρισκόταν στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Απομακρύνθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών ανάπλασης και μόλις πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την τοποθέτησή του σε διαφορετικό σημείο από το αρχικό.

«Ο Μητροπολίτης Ιωακείμ ήταν Μικρασιάτης και τίμησε τη μητρόπολη Κοζάνης με την αντιστασιακή του δράση, ενώ και η αγάπη των Κοζανιτών προς το πρόσωπό του εκδηλωνόταν έντονη. Το ίδιο το όνομα της Κοζάνης τιμάται μέσα από το πρόσωπο του Μητροπολίτη Ιωακείμ. Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο του 1936 οδηγήθηκε σε εξορία από τον Μεταξά στον Άθωνα, διότι απέστειλε οξύτατη επιστολή στον βασιλιά και την κυβέρνηση, με θέμα την παραμέληση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πάντως ο Δήμος Κοζάνης υπεραμύνεται της απόφασης τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα ο ανδριάντας ήταν στα αζήτητα, σε αποθήκη. Επίσης σημειώνεται ότι στην περιοχή που επελέγη τον Σεπτέμβριο του 1944 εκτελέστηκαν από τους Ναζί 43 αγωνιστές της Αντίστασης.

«Οι δημοτικοί σύμβουλοι που στήριξαν την πρόταση του δημάρχου ομοφώνησαν στην επανατοποθέτηση με όρους που τιμούν τη συλλογική ιστορική μνήμη, αναδεικνύουν την έννοια της αντίστασης σε μια περιοχή που είναι ήδη συνώνυμη με τη θυσία και που το επόμενο διάστημα προβλέπεται να αναβαθμιστεί με συγκεκριμένες παρεμβάσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.