9 Μάιος 2020, 18:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάιος 2020, 17:41

Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια της πλακέτας για τους δολοφονημένους της Marfin (φωτο)

  • Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια της πλακέτας για τους δολοφονημένους της Marfin (φωτο)
    Η πλακέτα κατά τη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων, στο χώρο όπου δολοφονήθηκαν οι τρεις εργαζόμενοι της Marfin, στην οδό Σταδίου, πριν από 10 χρόνια και 4 μέρες (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού /Δημήτρης Παπαμήτσος)

Σε μια φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα και παρουσία αρκετού κόσμου πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας προς τιμήν των τριών ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία της Marfin, τον Μάιο του 2010, στον χώρο όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία. Τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας που αφιερώνεται στους Παρασκευή Ζούλια, Αγγελική Παπαθανασοπούλου και Επαμεινώνδα Τσάκαλη, έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, του αντιπροέδρου της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Βιλιάρδου, του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, των οικογενειών των θυμάτων αλλά και συναδέλφων τους.

Τη λιτή τελετή άνοιξε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης που ζήτησε «συγγνώμη» από τους συγγενείς των θυμάτων επειδή «αργήσαμε και γιατί οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι»!

«Επιτρέψτε μου σήμερα να απευθυνθώ στις οικογένειες των τριών αδικοχαμένων συνανθρώπων μας. Της εγκυμονούσας Αγγελικής, της Παρασκευής και του Επαμεινώνδα. Θα ήθελα πρώτα απ' όλα διερμηνεύοντας τα συναισθήματα όλων των Αθηναίων, να σας ζητήσω μια πάρα πολύ μεγάλη συγγνώμη. Μία πάρα πολύ μεγάλη συγγνώμη, γιατί αυτό που κάνουμε τώρα που είναι το ελάχιστο και το αυτονόητο, έπρεπε να το έχουμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια. Θέλω επίσης ως δήμαρχος της πόλης που γέννησε την Δημοκρατία, να σας ζητήσω μία πάρα πολύ μεγάλη συγγνώμη, γιατί οι άνθρωποι σας δεν έχουν δικαιωθεί. Γιατί οι δολοφόνοι τους- τι ντροπή- εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι», είπε μεταξύ άλλων ο Κώστας Μπακογιάννης.


Συγγενείς των θυμάτων αφήνουν λουλούδια δίπλα από την πλακέτα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Μετά τα αποκαλυπτήρια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε με συγγενείς θυμάτων υπογραμμίζοντας πως αυτή η πλακέτα «είναι το ελάχιστο που οφείλουμε όλοι, είναι για τον τόπο σημαντικό. Να τους θυμάστε και πραγματικά να μη ζήσουμε τέτοιες στιγμές». Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Ο συμβολισμός της σημερινής κίνησης είναι σαφής και ξεκάθαρος. Ποτέ ξανά να μην πέσει η χώρα θύμα του τυφλού διχασμού, του μίσους, της βίας η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ποτέ και από όπου κι αν προέρχεται», είπε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ό,τι θα έπρεπε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος να ήταν παρών στην τελετή «ώστε να στείλουμε ενωμένοι ένα μήνυμα ότι αυτές τις δύσκολες εποχές για τον τόπο μας, τις έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας, σχολιάζοντας στην ουσία το ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Δημήτρης Κουτσούμπας είχαν πάει στον χώρο νωρίτερα για να καταθέσουν στεφάνι, αρνούμενοι να παραστούν στη συγκεκριμένη τελετή.


Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωνσταντίνος Τασούλας, Φώφη Γεννηματά και Κώστας Μπακογιάννης κατά τη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων της πλακέτας για τους νεκρούς της Marfin (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκφράσει απερίφραστα τη βία αλλά και την υποκρισία. «Την υποκρισία του κ. Μητσοτάκ που αποφάσισε δέκα χρόνια μετά να ανοίξει το φάκελο για να διεξαχθεί έρευνα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτης, από τους ίδιους ανθρώπους που δέκα χρόνια πριν στάθηκαν ανίκανοι να αναζητήσουν και να εντοπίσουν τους δράστες και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη για να λογοδοτήσουν».

Η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της είπε «Οι ψυχές των θυμάτων θα ζητούν πάντα δικαίωση στην αποκάλυψη και τιμωρία των δραστών, στην ενότητα, ενάντια στην πόλωση και στον διχασμό που γεννά βία. Γι’ αυτό είμαι εγώ, είναι η θέση της Δημοκρατικής παράταξης».

Η πλακέτα που έχει τοποθετηθεί στο κτήριο-τάφο για τους τρεις ανθρώπους και το αγέννητο μωρό της Παπαθανασοπούλου, γράφει «Σε αυτό το κτήριο στις 5 Μαΐου 2010 δολοφονήθηκαν η Παρασκευή Ζούλια, η εγκυμονούσα Αγγελική Παπαθανασοπούλου, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, θύματα του τυφλού μίσους που γεννά ο διχασμός. Τιμούμε τη μνήμη τους. Ποτέ ξανά. Μάιος 2020».


Στιγμιότυπο από την τελετή (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)