8 Μάιος 2020, 11:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάιος 2020, 11:19

75 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου, χώμα από το Μεσόβουνο Κοζάνης σε ναό της Ρωσίας

  • 75 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου, χώμα από το Μεσόβουνο Κοζάνης σε ναό της Ρωσίας
    Από την τελετή παραλαβής του χώματος που έγινε τον Ιανουάριο του 2020 στο Μεσόβουνο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από την «ημέρα της νίκης των λαών»· το τέλος του Β’ Παγκοσμίου (του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου για τη Ρωσία) στις 9 Μαΐου δεν θα τιμηθεί στη Μόσχα με την προγραμματισμένη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο, στο ναό των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να γίνει κανονικά η τοποθέτηση χώματος που ταξίδεψε από το Μεσόβουνο Κοζάνης. Ο ναός αναγείρεται για την 75η επέτειο στο πάρκο «Πατριώτης» σε προάστιο της Μόσχας.

Οι ειδικές κάψουλες παραλήφθησαν από ρωσική αντιπροσωπεία στις αρχές Ιανουαρίου. Το χώμα είναι από το σημείο στις πλαγιές του Βερμίου όπου τέσσερις στρατιώτες της Σοβιετικής Ένωσης έπεσαν μαχόμενοι εναντίον των ναζί τον Απρίλιο του 1944, αλλά και από το σημείο όπου τάφηκαν.

Οι τέσσερις στρατιώτες βρίσκονταν μαζί με αντάρτες του ΕΛΑΣ λίγο έξω από το Μεσόβουνο ενώ αυτό καιγόταν στο πλαίσιο της επιχείρησης «Μαγιάτικη καταιγίδα». Οι ναζί εκτέλεσαν 150 κατοίκους του χωριού, ενώ ακολούθησε μάχη στο Βέρ

«Μέχρι το 1990 οι στρατιώτες ήταν θαμμένοι στο σημείο που σκοτώθηκαν, όπου υπάρχει ένα μικρό μνημείο», είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της μαρτυρικής κοινότητας Μεσόβουνου Παύλος Παραστατίδης. Το 1990, όμως, έγινε εκταφή και τα οστά τους τοποθετήθηκαν στο κεντρικό μνημείο όπου βρίσκονται θαμμένοι και 315 κάτοικοι του χωριού που εκτελέστηκαν στις 23 Οκτωβρίου 1941 και στις 23 Απριλίου 1944.