8 Μάιος 2020, 09:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάιος 2020, 08:22

Κορονοϊός: Δύσκολη η παραμονή εκατοντάδων Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία

  • Πολιτικός σεισμός στην Κύπρο με τη «χρυσή βίζα» – Καταδικάζει η Κομισιόν
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Georgi Licovski)

Περίπου 2.000 Έλληνες, που βρίσκονται σήμερα στην Αυστραλία με κάποιας μορφής προσωρινή βίζα, μάλλον θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα όταν λήξει η προσωρινή άδεια διαμονής τους, έπειτα από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό που έχει επιβάλει η αυστραλιανή κυβέρνηση. Πρόσφατα το υπουργείο Μετανάστευσης έκανε γνωστό πως όσοι ξένοι βρίσκονται στην Αυστραλία χωρίς να έχουν υπηκοότητα, κι ενόσω διαρκεί η πανδημία του SARS-CoV-2, όταν λήξει η άδεια παραμονής τους θα πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Για το ζήτημα αυτό μίλησε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη Δημήτρης Μιχαλόπουλος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο πρόγραμμα του του SBS.

«Αυτή η κατηγορία των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται εδώ για κάποιο χρονικό διάστημα μηνών ή καμιά φορά και χρόνων με προσωρινές άδειες διαμονής είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί», είπε και εξήγησε ότι το θέμα προβληματίζει και τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «διότι οι αριθμοί για αυτούς είναι πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που έχουμε εμείς να αντιμετωπίσουμε».

Ο Δημήτρης Μιχαλόπουλος τόνισε ότι η σύσταση του προξενείου προς τους Έλληνες μετανάστες είναι να εξετάσουν –εφόσον βλέπουν ότι ο χρόνος παραμονής τους στην Αυστραλία είναι μάλλον περιορισμένος και δεν υπάρχουν δυνατότητες ανανέωσης ή παράτασης ισχύος της άδειας διαμονής τους– το ενδεχόμενο να κλείσουν έγκαιρα τα αεροπορικά εισιτήρια για επιστροφή στην Ελλάδα, όσο υπάρχει χρόνος και έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν.

Πάντως, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Μελβούρνη διευκρίνισε ότι αυτές οι άδειες διαμονής έχουν ακόμα έναν-δύο μήνες μέχρι να λήξουν και η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει δώσει περιθώριο σε κάποιους κατόχους αυτών των αδειών διαμονής να αναζητήσουν εκ νέου εργασία στην Αυστραλία (επομένως και να ανανεώσουν έτσι την άδειά τους) ή να προβούν σε κάποιες άλλες ενέργειες από τις οποίες θα μπορούσαν να παρατείνουν για κάποιο διάστημα την παραμονή τους στη χώρα.

«Οπωσδήποτε όμως είναι μια εξέλιξη την οποία παρακολουθούμε και είναι μια εξέλιξη η οποία είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας καθώς την είχα παρουσιάσει στην τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό Εξωτερικών», κατέληξε.

  • Πηγή: sbs.com.au