7 Μάιος 2020, 13:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Μάιος 2020, 13:14

Καραμανλής: Δεν θα αυξηθούν τα διόδια, περισσότερα δρομολόγια στα ΜΜΜ

  • Καραμανλής: Δεν θα αυξηθούν τα διόδια, περισσότερα δρομολόγια στα ΜΜΜ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Περισσότερα θα είναι τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από τη Δευτέρα 11 Μαΐου, ημέρα έναρξης της δεύτερης φάσης του σταδιακού ανοίγματος της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετηθεί το επιβατικό κοινό. Σε αυτό πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει τη μεταφορά και δεύτερου επιβάτη με ταξί, με ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί ακόμα και σήμερα.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι δεν θα γίνει αύξηση στα διόδια παρόλο που οι παραχωρησιούχοι ζητούν ενίσχυση για τα διαφυγόντα κέρδη τους.

Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε, μιλώντας στον τ/σ ΣΚΑΪ, ότι αυτή την εβδομάδα άνοιξε το 10% των επιχειρήσεων και κινήθηκε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά μέσο όρο το 30% των επιβατών που κινείτο κανονικά προ κορονοϊού.

Την ερχόμενη Δευτέρα που ανοίγει το 30% - 35% των επιχειρήσεων το Υπουργείο προετοιμάζεται με τον ανάλογο σχεδιασμό, καταρχάς συνεχίζοντας εντατικά τις απολυμάνσεις και κατά δεύτερον πυκνώνοντας τα δρομολόγια, παρά τις τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν. Ανέφερε ότι μπαίνουν εμβόλιμα δρομολόγια στο μετρό και τα λεωφορεία, όπου απαιτείται, και τόνισε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα μειωθούν και άλλο οι χρονοαποστάσεις μεταξύ των συρμών στο Μετρό. Ανέφερε, ακόμα, πως από αυτή την εβδομάδα και την άλλη θα τοποθετηθεί διαχωριστικό προστασίας στα λεωφορεία, εκεί που είναι ο οδηγός. «Οι σημάνσεις στις αποβάθρες και τους συρμούς του μετρό, καθώς και στα λεωφορεία θα παραμείνουν και μάλιστα θα δείτε ακόμη περισσότερες», τόνισε και πρόσθεσε: «Εάν υπάρχει ένα λεωφορείο που είναι γεμάτο, δεν πειράζει, ας αργήσουμε μερικά λεπτά, η προτεραιότητά μας είναι η δημόσια υγεία».

Αναφερόμενος στην τήρηση των μέτρων προστασίας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, επισήμανε ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών φορά μάσκες, ενώ οι ίδιοι οι επιβάτες παροτρύνουν όποιον δεν φορά μάσκα να βάλει αμέσως.

Υπενθύμισε ότι υπάρχουν αυτό το μήνα και οι 300 βοηθοί επιβατών, οι οποίοι βρίσκονται στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης μεταξύ Μετρό και λεωφορείων και απευθύνουν συστάσεις, ενώ αρμόδια για την επιβολή προστίμων είναι η Ελληνική Αστυνομία.

Δεν θα αυξηθούν τα διόδια
Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι οι παραχωρησιούχοι, είτε σε αεροδρόμια είτε σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους, επειδή έχει πέσει κατακόρυφα η κίνηση, έχουν ζητήσει αποζημιώσεις, καθώς προβλέπονται σε μεγάλο βαθμό και μέσα από τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι «δεν θα κάνουμε αύξηση των διοδίων».