6 Μάιος 2020, 11:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Μάιος 2020, 10:39

Με Μωμογέρια η συμμετοχή Δημοτικού της Ημαθίας στον 4ο Διαγωνισμό για τον ποντιακό ελληνισμό (βίντεο)

Η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και το τοπικό έθιμο των Ρουγκατσίων που αναβιώνει κατά το Δωδεκαήμερο στο Ρουμλούκι της Ημαθίας έγινε αφορμή για μια ομάδα μαθητών να συνδέσουν την εν λόγω παράδοση με το δρώμενο των Μωμόγερων. Με αυτόν τον τρόπο, με το ταινιάκι μικρού μήκους Χριστιανάρτ’ς, το Δημοτικό Ξεχασμένης-Κεφαλοχωρίου-Επισκοπής λαμβάνει μέρος στον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες είναι από την ΣΤ’ Τάξη, με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Χριστίνας Δημητριάδου.

Για τη δημιουργία της ταινίας τα παιδιά βοήθησαν ο Δήμος Βέροιας, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, ο Λαογραφικός Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου & Περιχώρων, και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιφύτου Δράμας «Μωμόγεροι».

Ο 4ος Διαγωνισμός για τον ποντιακό ελληνισμό επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου, ωστόσο δόθηκε παράταση προκειμένου να ετοιμαστούν τα έργα των μαθητών που έμειναν στη μέση λόγω του κλεισίματος των σχολείων στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορονοϊό. Συνδιοργανωτές είναι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του υπουργείου Παιδείας, με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.