5 Μάιος 2020, 13:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάιος 2020, 14:33

Webometrics: Γιάννης Ιωαννίδης, ο Έλληνας ερευνητής με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως

  • Webometrics: Γιάννης Ιωαννίδης, ο Έλληνας ερευνητής με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως
    Ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης (πηγή: Youtube / PLOS Video Channel)

Ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια είναι ο Έλληνας ερευνητής με τη μεγαλύτερη απήχηση και επιρροή παγκοσμίως, καθώς καταλαμβάνει την 87η θέση στη διεθνή κατάταξη «HighlyCitedResearchers (h>100)» της Webometrics.

Στη δεύτερη θέση (107) από ελληνικής πλευράς βρίσκεται ο καθηγητής Γιώργος Χρούσος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Στον εν λόγω πίνακα περιλαμβάνονται ακόμη επτά καθηγητές του ΕΚΠΑ: ο Δημήτρης Τριχόπουλος, η Αντωνία Τριχοπούλου, ο Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο Γεράσιμος Φιλιππάτος, ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος και ο Μαρίνος Δαλάκας.

Ο πίνακας της Webometrics συντάσσεται δύο φορές κάθε χρόνο, με βάση τις πληροφορίες των δημόσιων προφίλ καθηγητών και ερευνητών πανεπιστημίων στο Google Scholar. Καταγράφει καθηγητές και ερευνητές πανεπιστημίων οι οποίοι με το συγγραφικό και ερευνητικό τους έργο έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή στην επιστήμη διαχρονικά.

Η επικαιροποιημένη κατάταξη που δημοσιεύθηκε στις 2 Μαΐου αφορά στοιχεία που συλλέχθηκαν την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου 2020. Περιλαμβάνει 4.167 Highly Cited Researchers, δηλαδή ερευνητές με h-index>100. Με άλλα λόγια, ερευνητές οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 100 ερευνητικές εργασίες που έχουν παρατεθεί ως έγκυρη αναφορά από το λιγότερο 100 ερευνητές στις δικές τους εργασίες. Το πρώτο κριτήριο κατάταξης είναι το h-index και το δεύτερο κριτήριο o συνολικός αριθμός ετερεοαναφορών. Πρώτος στον πίνακα είναι ο γνωστός φιλόσοφος, ψυχολόγος και καθηγητής του Collège de France Μισέλ Φουκώ (1926-1984) με h-index 296 και 1.026.230 ετεροαναφορές.

  • Πηγές: ΕΚΠΑ / ΑΠΕ-ΜΠΕ.