4 Μάιος 2020, 08:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Μάιος 2020, 08:46

Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από σήμερα – Ποιες επιχειρήσεις λειτουργούν

  • Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από σήμερα – Ποιες επιχειρήσεις λειτουργούν
    Η Πλατεία Μοναστηρακίου αναμένεται να επανέλθει σε κανοικούς ρυθμούς (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Μια πρωτόγνωρη και εξαιρετικά δύσκολη περίοδος έκλεισε (τυπικά) σήμερα στις 6 το πρωί. Έξι εβδομάδες συμπληρώθηκαν γεμάτες απαγορεύσεις, περιορισμούς, προβληματισμούς, πίεση, άγχος και σκέψεις. Πλέον, ξεκινά η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν τον Μάρτιο στο πλαίσιο της προσπάθειας αποτροπής της εξάπλωσης του κορονοϊού SARS-CoV-2 στην Ελλάδα.

Η κυκλοφορία γίνεται πλέον χωρίς sms στο 13033 και χωρίς τη συμπλήρωση των ειδικών εντύπων.

Επιτρέπονται οι μετακινήσεις εντός των περιφερειακών ενοτήτων και μπαίνουν ξανά μπροστά οι μηχανές ενός τμήματος της οικονομίας του τόπου. Μετά από 42 ημέρες αυστηρών απαγορεύσεων, γίνεται προσπάθεια επιστροφής (υπό όρους) στην (νέα) κανονικότητα.

Η μάσκα μπαίνει δυνατά στη ζωή μας
Σημαντική θεωρείται η χρήση της μάσκας, ως συμπληρωματικό μέτρο για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Υποχρεωτική, ωστόσο, είναι η χρήση της στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα ταξί, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα (για πολίτες και εργαζόμενους), καθώς και στα ασανσέρ. Επίσης, υποχρεωτική είναι η χρήση για τους εργαζόμενους σε σουπερμάρκετ και καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Ποια καταστήματα λειτουργούν
Η επιστροφή στην (νέα) κανονικότητα αφορά τους εξής κλάδους της οικονομίας: λιανικό εμπόριο βιβλίων, λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης, λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού, λιανικό εμπόριο ανθών, υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ), καταστημάτων οπτικών, υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας. Ανοίγουν, επίσης, από σήμερα και κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής.

Η τήρηση μέτρων και κανόνων λειτουργίας αφορούν στα εξής: αναλογία των τ.μ. και των παρευρισκόμενων στους χώρους, απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, τήρηση καταλόγου με τα ραντεβού των πελατών (κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, ΚΤΕΟ), τήρηση των ατομικών μέσων προστασίας (μάσκα, πλύσιμο χεριών, χρήση αντισηπτικού). Ως προς το ωράριο λειτουργίας ισχύουν τα εξής:

  • Το ωράριο λειτουργίας στα εμπορικά καταστήματα διαμορφώνεται με ώρα έναρξης στις 10:00 για τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής (πλην των νησιών) και στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (στους δήμους που το απαρτίζουν).
  • Το ωράριο των σουπερμάρκετ παραμένει έως τις 9 Μαΐου 2020, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 07:00 έως τις 21:00 και Σάββατο από τις 07:00 έως τις 20:00.
  • Σε κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, το ωράριο δύναται να είναι διευρυμένο από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 07:00 έως τις 22:00 και Σάββατο από τις 07:00 έως τις 21:00.

Παραμένουν σε ισχύ οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών, όπως αυτές έχουν εκδοθεί για τις τουριστικές περιοχές που καθορίζουν τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Για όσους δεν συμμορφωθούν με τους κανόνες προστασίας προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις, ενώ το τηλεφωνικό κέντρο 1520 του υπουργείου Ανάπτυξης θα δέχεται καταγγελίες πολιτών για τυχόν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων, αισχροκέρδειας και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Ακόμη, πρόστιμο 150 ευρώ προβλέπεται για όσους δεν φορούν μάσκα στους επαγγελματικούς χώρους (κομμωτήρια, ΜΜΜ κ.ά.)

Επίσης, από σήμερα οι εκκλησίες είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία και προσευχή. Από την Κυριακή 17 Μαΐου, οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις Ακολουθίες, τηρώντας όμως τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Μετακινήσεις με …όρια
Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την χθεσινή ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών υγείας, επιτρέπεται η κίνηση σε όλη τη χώρα εντός περιφερειακής ενότητας. Για τις περιπτώσεις που αφορούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη ισχύει η δυνατότητα μετακίνησης εντός μητροπολιτικού ιστού. Δακτύλιος δεν ισχύει στην Αθήνα, ενώ έχει προβλεφθεί ελεύθερο πάρκινγκ (στους χώρους για μη δημότες) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Για τους χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα δρομολόγια θα είναι πιο πυκνά, ενώ με διαφορετικά ωράρια θα προσέρχονται στις δουλειές τους οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.