3 Μάιος 2020, 16:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάιος 2020, 16:15

Με καθυστέρηση τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις

  • Με καθυστέρηση τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Με καθυστέρηση περίπου δύο μηνών αναμένεται να επιστραφούν οι αναδρομικές μειώσεις –από την 1η Οκτωβρίου 2019– σε περίπου 250.000 συνταξιούχους, όπως ανέφερε ο Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Πρόκειται για αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μειώσεις από το νόμο Κατρούγκαλου.

Ο λόγος της καθυστέρησης, όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, οφείλεται στη μείωση του προσωπικού του ΕΦΚΑ λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό. Σε ό,τι αφορά τον ακριβή αριθμό των δικαιούχων, διευκρίνισε ότι «ο e-ΕΦΚΑ έχει αποφασίσει να κάνει πολιτική δίκη για να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες του παρελθόντος».

Στο πλαίσιο αυτό παρέπεμψε στην επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά, καθώς παραμένει άγνωστο αν θα καλύπτει όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους, ή μόνο όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Ψηφιακά το 40% των συντάξεων
Ο Γιάννης Βρούτσης έκανε ειδική μνεία στην ψηφιακή σύνταξη. «Από τον Ιούνιο το 40% των νέων και των εκκρεμών συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά και οι δικαιούχοι θα παίρνουν την σύνταξη τους μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα», διαβεβαίωσε.

Ταυτόχρονα, όπως προανήγγειλε, από τον Μάιο όλοι οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το εφάπαξ παράλληλα με τη σύνταξη που δικαιούνται, «και όχι μετά από δύο ή τρία χρόνια».