3 Μάιος 2020, 11:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάιος 2020, 12:23

Παγκόσμια Ημέρα Τύπου με μια διαδρομή στις ελληνικές εφημερίδες σε Πόντο, Πόλη, Σμύρνη (βίντεο)

  • Παγκόσμια Ημέρα Τύπου με μια διαδρομή στις ελληνικές εφημερίδες σε Πόντο, Πόλη, Σμύρνη (βίντεο)
    Επιθεώρηση τυπογραφικού πιεστηρίου σε μηχανουργείο ή αποθήκη με εξαρτήματα μηχανών, στην Κωνσταντινούπολη (περ. 1919-1920). Από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης

Κάθε χρόνο, από το 1993, στις 3 Μαΐου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας, η οποία καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ – μια έκκληση ελευθεροτυπίας που υπέγραψαν το 1991 Αφρικανοί δημοσιογράφοι για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά ΜΜΕ.

Με αφορμή την ημέρα αυτήν, το pontos-news.gr παρουσιάζει την έρευνα του Παντελή Σαββίδη για τον Τύπο των Ελλήνων σε Κωνσταντινούπολη, Μικρά Ασία, Πόντο και Θράκη.

Δυναμικοί εκδότες με ευρεία μόρφωση, ενδιαφέρον για την ομογένεια και υψηλό εθνικό φρόνημα. Ο Τύπος της Κωνσταντινούπολης, της Μικράς Ασίας, της Θράκης και του Πόντου ευτύχησε να έχει στο τιμόνι του ανθρώπους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού. Ταυτόχρονα, οι εφημερίδες καθώς και τα περιοδικά συνέβαλαν τα μέγιστα στη συνειδητοποίηση της ελληνικής ταυτότητας.

Στην Κωνσταντινούπολη ο κατάλογος των εφημερίδων μαρτυρά τη δυναμικότητα του ρωμαίικου δημοσιογραφικού κόσμου. Η πρώτη ελληνική εφημερίδα της Πόλης είναι ο Τηλέγραφος του Βοσπόρου. Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των εφημερίδων και των περιοδικών που κυκλοφορούσαν και στη Σμύρνη από το 1821 έως το 1922.

Στον Πόντο ο ελληνικός Τύπος κάνει την εμφάνισή του το 1908. Το πρώτο ελληνικό τυπογραφείο το είχαν στην Τραπεζούντα οι Δανιήλ Ξιφιλίνος και Δημήτρης Κτενίδης. Από τον Τύπο της εποχής αναδείχθηκαν και δύο μεγάλες προσωπικότητες του ποντιακού ελληνισμού: ο Νίκος Καπετανίδης και ο Φίλων Κτενίδης.

Μια σχετικά άγνωστη πτυχή της ζωής των προσφύγων στην Ελλάδα σχετίζεται με την ενημέρωσή τους στη νέα πατρίδα. Οι πωλήσεις των εφημερίδων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αυξήθηκαν λόγω της ανάγκης των προσφύγων για ενημέρωση.

Όταν οι στήλες των εφημερίδων δεν επαρκούσαν, γεννήθηκε η ανάγκη να εκδοθούν ειδικές προσφυγικές εφημερίδες. Ανάμεσα στους πρόσφυγες, άλλωστε, υπήρχε και μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων.