2 Μάιος 2020, 21:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Μάιος 2020, 21:18

Τσουνάμι μικρής έντασης και μετασεισμοί στη νότια Κρήτη

Μίνι τσουνάμι προκάλεσε στα νότια παράλια της Κρήτης και στη νήσο Χρυσή ο σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα νότια της Ιεράπετρας, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ και πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμη Λέκκα αλλά και τον δρ Γεράσιμο Παπαδόπουλο, πρόεδρο του Συστήματος Προειδοποίησης για Τσουνάμι της ΟΥΝΕΣΚΟ. Το τσουνάμι, όπως δήλωσε ο Ευθύμης Λέκκας, εκδηλώθηκε αρχικά με απόσυρση και κατόπιν επίκλιση του νερού της θάλασσας περίπου 20 λεπτά μετά την εκδήλωση του σεισμού. Το φαινόμενο επαναλήφθηκε 3-4 φορές, σύμφωνα με τη μαρτυρία του μεταπτυχιακού φοιτητή του ΠΜΣ «Στρατηγικες Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» και αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος Ροβυθάκη Εμμανουήλ.

Η μεταβολή στη στάθμη της θάλασσας ήταν περίπου μισό μέτρο.

Ο καθηγητής επισημαίνει πως πρόκειται για ακριβή επανάληψη του φαινομένου που εκδηλώθηκε την 1.7.2009 στην ίδια περιοχή με σεισμό μεγέθους 6,4 και ακριβώς παρόμοιο τοπικό τσουνάμι.


(Φωτ.: neakriti.gr)

Συνεχείς μετασεισμοί
Στο μεταξύ ακόμα συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Έχουν ήδη σημειωθεί περισσότερες από δέκα σεισμικές δονήσεις. Οι ισχυρότερες από αυτές ήταν στις 16:33, που καταγράφηκε –σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών– σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο 121 χλμ νότια της Άρβης και στις 19:44, οπότε καταγράφηκε δόνηση 4,8 βαθμών με επίκεντρο θαλάσσιο χώρο 62 χλμ νοτιοανατολικά της Άρβης. Μικρότερες σεισμικές δονήσεις της τάξης των 4 και 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι, επίσης, ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο.