2 Μάιος 2020, 15:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Μάιος 2020, 15:32

2 Μαΐου 1941: Η σπουδαία Ελληνίδα Πηνελόπη Δέλτα φεύγει από τη ζωή

  • 2 Μαΐου 1941: Η σπουδαία Ελληνίδα Πηνελόπη Δέλτα φεύγει από τη ζωή
    Εικόνα από το σπίτι που έζησε και πέθανε η Πηνελόπη Δέλτα στην Κηφισιά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Στις 2 Μαΐου 1941, πέντε μέρες μετά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα, η Πηνελόπη Δέλτα αποφάσισε να φύγει από τη ζωή. Η σπουδαία Ελληνίδα υπήρξε πρωτοπόρος στην παιδική λογοτεχνία.

Γεννημένη στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια, το 1874, με εξαιρετική παιδεία, εγκαταστάθηκε το 1916 στην Αθήνα, όπου ο πατέρας της, ο εθνικός ευεργέτης Εμμανουήλ Μπενάκης είχε εκλεγεί δήμαρχος. Η Πηνελόπη Δέλτα συνέβαλε αποφασιστικά στην περίθαλψη των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη όσο και των ξεριζωμένων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Στα βιβλία της, αναβιώνει το Βυζάντιο αλλά και η νεότερη ιστορία. Ο στόχος της είναι να αναθερμάνει στις ψυχές των Ελλήνων τον πατριωτισμό. Κάθε βιβλίο της είναι καρπός πρωτογενούς έρευνας αλλά και συζητήσεων με τους πρωταγωνιστές των γεγονότων. Στη μεγάλη σειρά των Ημερολογίων της, καταγράφει τη ζωή της, της σχέση της με την οικογένειά της και ανατέμνει, με απελευθερωμένο και βαθύ τρόπο, την περίοδο που αφηγείται.

Η συγγραφή του τελευταίου της έργου, η τριλογία «Ρωμιοπούλες», (1929-1939) γράφτηκε ενώ υπέφερε από σκλήρυνση κατά πλάκας. Η γραφή της είναι απολύτως προσωπική, συχνά καυστική για οικογενειακές και πολιτικές υποθέσεις της Ελλάδας των δεκαετιών 1910-1920. Σύμφωνα με εντολή της η τριλογία δημοσιεύτηκε αρκετά χρόνια μετά το θάνατό της. Στον κήπο του σπιτιού της, στην Κηφισιά, όπου θάφτηκε, ζήτησε στην επιτύμβια πλάκα να χαραχθεί μια μόνο λέξη: σιωπή.

  • Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού