1 Μάιος 2020, 13:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Μάιος 2020, 13:44

Εργατική Πρωτομαγιά 2020 με... αποστάσεις στο Σύνταγμα (βίντεο)

  • Εργατική Πρωτομαγιά 2020 με... αποστάσεις στο Σύνταγμα (βίντεο)
    Στιγμιότυπο από τη σημερινή συμβολική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, για την Εργατική Πρωτομαγιά (φωτ.: flickr.com / ΠΑΜΕ)
  • Εργατική Πρωτομαγιά 2020 με... αποστάσεις στο Σύνταγμα (βίντεο)
    (Φωτ.: flickr.com / ΠΑΜΕ)
  • Εργατική Πρωτομαγιά 2020 με... αποστάσεις στο Σύνταγμα (βίντεο)
    (Φωτ.: flickr.com / ΠΑΜΕ)

Τηρώντας τις κατάλληλες αποστάσεις, με μάσκες και γάντια έδωσαν σήμερα το παρών, στο Σύνταγμα, μέλη των εργατικών συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο των ιδιαίτερων εορτασμών για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Η συμβολική συγκέντρωση, μπροστά από τη Βουλή, άνοιξε με το τραγούδι «Bella Ciao» το οποίο έπαιξαν μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Παναγιώτης Πολίτης, εργάτης της ΛΑΡΚΟ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ και πρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας.  Ο Παναγιώτης Πολίτης μετέφερε στη συγκέντρωση τον αγωνιστικό χαιρετισμό των απεργών της ΛΑΡΚΟ, που συμμετέχουν με ποσοστό 100% στην απεργία τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «τα συμπεράσματα της πανδημίας του κορονοϊού φωτίζουν ότι οι εργαζόμενοι το 2020, χωρίς μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας, παράγουν τον πλούτο και μια χούφτα παράσιτα, χωρίς να προσφέρουν το παραμικρό στην παράγωγη, τον καρπώνονται». Είπε ότι η ΛΑΡΚΟ αποτελεί ζωντανό παράδειγμα των δυνατοτήτων της χώρας και της εργατικής τάξης και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ως «συνέχεια των προηγούμενων και στην κατεύθυνση της ΕΕ, για να εξυπηρετήσει τα κέρδη λίγων, ψήφισε το νόμο εκποίησής της».

Από την πλευρά του ο Μιλτιάδης Κρητικός, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος σημείωσε ότι οι σημερινές συμβολικές κινητοποιήσεις «έχουν πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο, είναι κάλεσμα για άμεση πάλη και αγώνες, ώστε να μην πληρώσουμε ξανά τα βάρη μιας κρίσης που οι κυβερνήσεις και οι επιχειρηματικοί όμιλοι προετοιμάζουν να μεταφέρουν στις πλάτες μας».

Στη συμβολική εκδήλωση στην Αθήνα μίλησε επίσης ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ο οποίος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν διπλό αγώνα: «Να μείνουμε γεροί παλεύοντας για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, το μόνο ικανό να αντιμετωπίσει κάθε πανδημία. Να εμποδίσουμε αντιλαϊκά μέτρα που η ΕΕ, το κεφάλαιο και οι αστικές δυνάμεις σχεδιάζουν εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο την πανδημία».  Αναφέρθηκε στην κατάσταση του δημοσίου συστήματος Υγείας στον αγώνα και στα αιτήματα των υγειονομικών για να σώσουν ζωές και επισήμανε πως «η επιστήμη και η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο που επιτρέπει την αντιμετώπιση μιας πανδημίας. Οι επιδημίες και οι πανδημίες επαναλαμβάνονται. Το ζούμε και τον 20ό και στον 21ο αιώνα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι μέτρα παίρνει το κάθε κράτος να μειώσει τις επιπτώσεις, τι βασικό επίπεδο Υγείας έχει σε ομαλές συνθήκες ώστε να δίνει ασφάλεια στον πληθυσμό όταν βρεθεί σε δύσκολες συνθήκες, φυσικών καταστροφών ή επιδημίας. Εδώ όλα τα καπιταλιστικά κράτη πήραν μεγάλο μηδενικό. Γιατί, η κυρίαρχη αντίληψη είναι πως οι υπηρεσίας Υγείας πρέπει να παρέχουν κέρδος».

Η συμβολική συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τους συμμετέχοντες να τραγουδούν τη «Διεθνή».

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Μπάμπη Γεωργίκο.