1 Μάιος 2020, 09:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Μάιος 2020, 09:16

Πρωτομαγιά 2020 και είμαστε ακόμα σε καραντίνα – 3.000 αστυνομικοί στους δρόμους

  • Πρωτομαγιά 2020 και είμαστε ακόμα σε καραντίνα – 3.000 αστυνομικοί στους δρόμους
    Εντατικούς ελέγχους κάνουν από νωρίς το πρωί αστυνομικοί στην έξοδο της Θεσσαλονίκης, από τον σταθμό διοδίων των Μαλγάρων (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Τοσίδης)

Αυστηροί έλεγχοι γίνονται από το πρωί σε διόδια και λιμάνια της χώρας προκειμένου να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις αλλά και ο συνωστισμός λόγω Πρωτομαγιάς καθώς ακόμα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Πηγές της ΕΛΑΣ τόνισαν πως περίπου 3.000 αστυνομικοί θα κυκλοφορούν στους δρόμους, θα εφαρμόζουν τα ισχύοντα μέτρα και θα επιβάλλουν τα ανάλογα πρόστιμα στους παραβάτες.

Ειδικότερα, 300 ευρώ για όσους προσπαθήσουν να μετακινηθούν εκτός περιφερειακής ενότητας και σε ορισμένες περιπτώσεις αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας οχημάτων για 60 ημέρες και 150 ευρώ για άσκοπες μετακινήσεις. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι δεν επιτρέπεται δημόσια συγκέντρωση άνω των 10 ατόμων, με το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση να ανέρχεται σε 1.000 ευρώ ανά άτομο.

Το τριήμερο της Πρωτομαγιάς που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερο κρίσιμο από την Πολιτική Προστασία και τους λοιμωξιολόγους, λίγο πριν από την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, στις 4 Μαΐου, η ΕΛΑΣ, όπως αναφέρουν πηγές της, θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για την αποφυγή του κινδύνου που ελλοχεύει για την εξάπλωση του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, αστυνομικοί θα βρίσκονται σε όλα τα διόδια, αλλά και τους παράδρομους των εθνικών οδών, πραγματοποιώντας αυστηρούς ελέγχους σε όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα, στην Αττική οδό, καθώς και σε όλους τους οδικούς άξονες της Αττικής, αποτρέποντας έτσι άσκοπες μετακινήσεις πολιτών. Ταυτόχρονα, αστυνομικοί θα περιπολούν συνεχώς στους δρόμους και όπου χρειάζεται θα κάνουν συστάσεις για αποφυγή συγκεντρώσεων. Για ακόμη μια φορά, θα πετούν τα drones της ΕΛΑΣ και έτσι το Κέντρο Επιχειρήσεων θα έχει συνεχώς αναλυτική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορες περιοχές.

Όσον αφορά τώρα σε διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, αστυνομικοί θα κάνουν συστάσεις προκειμένου να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των ατόμων που θα συμμετέχουν σε αυτές. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ «όσο μειώνονται τα μέτρα και οι περιορισμοί, τόσο αυξάνεται το μερίδιο της ατομικής ευθύνης όλων μας»...

Δημοσθένης Καλαμπάκας