30 Απρίλιος 2020, 17:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Απρίλιος 2020, 17:49

Ανοίγουν στις 17 Μαΐου οι εκκλησίες – Αδιαπραγμάτευτη η Θεία Κοινωνία για την Ιερά Σύνοδο

  • Ανοίγουν στις 17 Μαΐου οι εκκλησίες – Αδιαπραγμάτευτη η Θεία Κοινωνία για την Ιερά Σύνοδο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Αν και δηλώνει ότι θα προτιμούσε οι εκκλησίες να ανοίξουν στις 4 Μαΐου, στην πρώτη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποδέχεται την απόφαση του πρωθυπουργού για την Κυριακή 17 Μαΐου, τονίζει ωστόσο ότι το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας και της Θείας Ευχαριστίας είναι αδιαπραγμάτευτο.

«Ας αποδείξει κάποιος ότι μεταδίδεται μέσω της μετάληψης. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Έχουμε περιπτώσεις κληρικών που κατέλυαν τη Θεία Κοινωνία και δεν υπέστησαν τίποτε. Ακόμη και σε οποιαδήποτε πανδημία», τόνισε ο μητροπολίτης Φιλίππων.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε εκφράζονται ευχαριστίες τόσο προς τον πρωθυπουργό, όσο και προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, και τονίζεται η ικανοποίηση της ιεραρχίας για το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έτεινε «ευήκοον ους» στην επιστολή Ιερώνυμου για το άνοιγμα των εκκλησιών και τη συμμετοχή στα Μυστήρια, όπως είναι η Θεία Κοινωνία.

Στις 12 Μαΐου, όπως επισημαίνεται, θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση ώστε να εγκριθεί το σχέδιο επιστροφής στους ναούς, με βάση τις εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής.

Μεταξύ άλλων, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να άρει το εμπάργκο στους αρχιερείς που ήθελαν να τοποθετηθούν δημοσίως, προτρέποντάς τους, όμως, να το πράττουν «κατά την εκκλησιαστική τάξη και δεοντολογία, μέσω της Ιεράς Συνόδου». Τέλος, σε σχόλιό της για την κριτική εναντίον των αποφάσεών της «από ορισμένους αδελφούς χριστιανούς, κληρικούς και λαϊκούς, όσο και από εκπροσώπους Μέσων Ενημερώσεως, ακόμη και κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι οποίοι, είτε από άγνοια είτε από κακή πληροφόρηση ή παρεξήγηση, χρησιμοποίησαν τον προσφιλή και εύκολο τρόπο της συκοφαντίας, της μυθοπλασίας και των ύβρεων», τους καλεί να αποκαταστήσουν την αλήθεια.

Η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έγινε υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, διά ζώσης, με αυστηρά μέτρα και αποστάσεις ασφαλείας.