30 Απρίλιος 2020, 14:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Απρίλιος 2020, 14:22

Κορονοϊός: Ξανανοίγουν τα σχολεία στις χώρες της Ευρώπης

  • Κορονοϊός: Ξανανοίγουν τα σχολεία στις χώρες της Ευρώπης
    (Φωτ.: EPA / Miguel A. Lopes)

Τα σχολεία ξανανοίγουν σταδιακά και με προφυλάξεις στην Ευρώπη. Παρά τις ανησυχίες ορισμένων γονιών λόγω του νέου κορονοϊού, άλλες χώρες ξεκινούν από την επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών-παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων τους, κι άλλες προβλέπουν την επιστροφή στα θρανία πρώτα των μεγαλύτερων μαθητών. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις, χώρες οι οποίες μεταθέτουν για τον Σεπτέμβριο την επαναλειτουργία των σχολείων τους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Ιταλία και η Ισπανία, δύο χώρες που έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στην πανδημία της Covid-19.

Την αρχή έκαναν νωρίτερα αυτόν το μήνα η Δανία και η Νορβηγία, ξεκινώντας από τους μικρότερους σε ηλικία μαθητές τους.

Στη Δανία τα σχολεία άρχισαν να ανοίγουν στις 15 Απριλίου έπειτα από ένα μήνα που παρέμειναν κλειστά εξαιτίας της επιδημίας του νέου κορονοϊού. Ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποφάσισε να ανοίξει βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς και σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία είχαν κλείσει στις 12 Μαρτίου.

Η Νορβηγία ακολούθησε λίγες μέρες αργότερα, στις 20 Απριλίου, και πάλι με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, ενώ αυτήν την εβδομάδα άνοιξαν ξανά τα σχολεία για τους αμέσως μεγαλύτερους μαθητές της, κάνοντας ένα ακόμη βήμα στην πολύ αργή και σταδιακή διαδικασία της επιστροφής σε μια ομαλότητα, παρά τις ανησυχίες ορισμένων γονέων.

Στη Γαλλία τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά ξανανοίγουν από την 11η Μαΐου σε εθελοντική βάση, ενώ από τη 18η Μαΐου η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε σταδιακό άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων σε περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο από την επιδημία.

Στη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα The Sunday Times, τα σχολεία δεν αναμένεται να ξανανοίξουν πριν από τον Ιούνιο, ενώ την ίδια μέρα η Telegraph έγραφε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας τα σχέδιά του όσον αφορά την άρση των μέτρων καραντίνας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στη χώρα τον τελευταίο μήνα για να ανασχεθεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Στη Γερμανία τα σχολεία αναμένεται να αρχίσουν να ανοίγουν από τις 4 Μαΐου, ξεκινώντας από τους μεγαλύτερους μαθητές, καθώς θα δοθεί προτεραιότητα στους τελειόφοιτους. Στη Βαυαρία η επιστροφή στα θρανία αναμένεται μια εβδομάδα αργότερα.

Στο Λουξεμβούργο τα σχολεία αναμένεται επίσης να ανοίξουν στις 4 Μαΐου για τους τελειόφοιτους μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις, για όλους τους άλλους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μια εβδομάδα αργότερα και για τους μαθητές του δημοτικού από τις 25 Μαΐου. Η κάθε τάξη θα χωρίζεται σε δύο τμήματα, το καθένα από τα οποία μια εβδομάδα θα παρακολουθεί μαθήματα στο σχολείο και μια εβδομάδα θα μένει σπίτι και θα μελετάει.

Στη Σουηδία, όπου σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν επιβληθεί μέτρα καραντίνας ούτε απαγορεύσεις για να αναχαιτιστεί η πανδημία και η κυβέρνηση καλεί απλώς τους πολίτες να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να τηρούν τις συστάσεις της δημόσιας Υπηρεσίας Υγείας, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν παραμείνει ανοιχτά και στα παιδιά επιτρέπεται να κάνουν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.

Στην Αυστρία οι μαθητές του δημοτικού και της μέσης εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στις τάξεις στις 18 Μαΐου ενώ όλα τα άλλα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 3 Ιουνίου. Ωστόσο οι μαθητές των τελευταίων τάξεων της μέσης εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στις τάξεις στις 4 Μαΐου.

Στην Ελβετία, όπου από τη Δευτέρα άρχισε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων καραντίνας με τους Ελβετούς να σπεύδουν σε κομμωτήρια και οδοντιατρεία έπειτα από την παραμονή τους στο σπίτι για 6 εβδομάδες σεβόμενοι τις συστάσεις της κυβέρνησης, τα σχολεία προβλέπεται να ανοίξουν την 11η Μαΐου.

Στο Βέλγιο, τη χώρα των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων, τα σχολεία, τα οποία έκλεισαν μαζί με τα εστιατόρια, τις καφετέριες και τα γυμναστήρια στις 14 Μαρτίου, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν από τις 18 Μαΐου, αλλά σε κάθε τάξη θα επιτρέπονται μόνο δέκα μαθητές.

Στην Ολλανδία τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί έχει ανακοινωθεί ότι θα ανοίξουν από τις 11 Μαΐου, σε μια πρώτη χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν από τις 15 Μαρτίου.

Ωστόσο στην Ιταλία, την ευρωπαϊκή χώρα που κατέβαλε το πιο βαρύ τίμημα στην πανδημία, οι όροι της άρσης του lockdown, που προβλέπεται στις 4 Μαΐου, έχουν ήδη διευκρινιστεί και δεν αφορούν τα σχολεία. Αυτά θα παραμείνουν κλειστά έως τον Σεπτέμβριο.

Στην Ισπανία επίσης τα σχολεία δεν θα ανοίξουν έως τον Σεπτέμβριο με εξαίρεση τα προγράμματα επανεκπαίδευσης ή τις δραστηριότητες για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών, των οποίων και οι δύο γονείς δεν μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Στη Σερβία παρομοίως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τον Σεπτέμβριο και η βαθμολόγηση των μαθητών θα γίνει με βάση την επίδοσή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Κανονικά ωστόσο θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο οι εισαγωγικές εξετάσεις από τη βασική στη μέση εκπαίδευση.

Στην Κροατία, στο πλαίσιο της τρίτης φάσης χαλάρωσης των μέτρων που ισχύουν στη χώρα και εφόσον οι δύο προηγούμενες αποδειχθούν επιτυχείς, θα επιτραπεί από τις 11 Μαΐου η επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, όπως και αυτή των εμπορικών κέντρων.

Στην Πολωνία τέλος οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί θα έχουν τη δυνατότητα να επαναλειτουργήσουν από τις 6 Μαΐου, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ως τις 24 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε χθες ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, στο πλαίσιο του σχεδίου της Βαρσοβίας να χαλαρώσει τους περιορισμούς που είχε θέσει για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.