29 Απρίλιος 2020, 18:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Απρίλιος 2020, 19:44

Ανοίγουν τα σχολεία με εκ περιτροπής μαθήματα – Στις 15 Ιουνίου οι Πανελλαδικές

  • Ανοίγουν τα σχολεία με εκ περιτροπής μαθήματα – Στις 15 Ιουνίου οι Πανελλαδικές
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Ραπακούσης)

Σε δύο φάσεις θα γίνει η επαναλειτουργία των Λυκείων και των Γυμνασίων, ενώ για τα Ννηπιαγωγεία και τα Δημοτικά προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη να ανοίξουν, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης η Νίκη Κεραμέως παρουσιάζοντας το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την επόμενη μέρα μετά τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού.

Οι Πανελλαδικές, όπως ανακοινώθηκε, θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και στις 16 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα.

Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα επιστρέψουν στα θρανία στις 11 Μαΐου, και στις 18 Μαΐου οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου, αλλά και των ΙΕΚ. Προαγωγικές εξετάσεις δεν θα γίνουν, μιας και θα δοθεί έμφαση στην κάλυψη της ύλης· η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.

Το διδακτικό έτος θα παραταθεί έως τις 12 Ιουνίου, ενώ η νέα σχολική χρονιά θα αρχίσει πιθανότατα νωρίτερα για όλους, από την 1η Σεπτεμβρίου. Εάν η πορεία της επιδημίας επιτρέψει την επαναλειτουργία των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων, τότε θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου και η σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου.

Θα υπάρξουν δύο ζώνες λειτουργίας του σχολείου
Σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υποτμήματα, που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ., με όριο τα 15 άτομα σε κάθε τάξη.

Η διδασκαλία θα γίνεται εκ περιτροπής στα δύο υποτμήματα.

Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή θα πηγαίνει στο σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη-Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά. «Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο», ανέφερε η υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι άδειες ειδικού σκοπού και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.

Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες, θα απαγορευθεί η λειτουργία των κυλικείων, ενώ η χρήση της μάσκας θα είναι προαιρετική μέσα στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς των μαθητών.

Για όσους μαθητές δεν μπορούν να επιστρέψουν στις τάξεις, υπάρχει η πρόβλεψη να μην προσμετρώνται οι απουσίες, ενώ προβλέπεται και η ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης.

Τι προβλέπεται για τα φροντιστήρια
Τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, δηλαδή τα τμήματα της Γ’ Λυκείου ξεκινούν στις 11 Μαΐου, ενώ τα τμήματα της Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μαΐου.

«Υπάρχει ωστόσο ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση», ανέφερε η Νίκη Κεραμέως, προσθέτοντας ότι θα ισχύουν και εκεί τα μέτρα πρόληψης, δηλαδή η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών, και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα.