6 Μάιος 2014, 12:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:17

Κάλεσμα Μπουτάρη στα ποντιακά σωματεία για κοινή εκδήλωση μνήμης ενόψει της 19ης Μαΐου

  • Μπουτάρης vs Πόντιοι: Αύριο η δίκη

Κάλεσμα ενότητας στους φορείς που εκπροσωπούν τον ποντιακό ελληνισμό απευθύνει ο Γιάννης Μπουτάρης, αναλαμβάνοντας συγχρόνως την πρωτοβουλία να τους φέρει στο ίδιο τραπέζι, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε για πρώτη φορά φέτος να γίνει πραγματικότητα ο στόχος της οργάνωσης μιας κοινής εκδήλωσης μνήμης στις 19 Μαΐου.
 
Της Βαρβάρας Ζούκα

«Η φωνή του ποντιακού ελληνισμού πρέπει να ακουστεί ενιαία, ώστε να είναι και ισχυρή», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Γιάννης Μπουτάρης σε συναντήσεις που συγκάλεσε ενόψει της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Παρόντες στις συναντήσεις αυτές ήταν εκπρόσωποι τόσο από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος όσο και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, ενώ συμμετοχή υπήρξε και εκ μέρους του σωματείου που εκπροσωπεί τους παλιννοστούντες.

Πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως διατυπώθηκε διά στόματος Γιάννη Μπουτάρη, είναι στις 19 Μαΐου να ενωθούν στην πλατεία Αγίας Σοφίας -μπροστά από το Μνημείο της Γενοκτονίας- όλοι οι φορείς που εκπροσωπούν τον ποντιακό ελληνισμό σε μια κοινή εκδήλωση, η οποία θα τεθεί υπό την ομπρέλα του κεντρικού δήμου.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ξεκαθάρισε προς τους εκπροσώπους όλων των ποντιακών σωματείων, ότι ουδείς επιθυμεί να παρέμβει στα εσωτερικά τους ζητήματα, τονίζοντας ωστόσο την ίδια ώρα ότι η συμφωνία σε μια κοινή εκδήλωση μνήμης, πέρα από τον συμβολικό χαρακτήρα της, θα ισχυροποιούσε και τα αιτήματα του ποντιακού κόσμου.
«Ήδη, όλες οι ομοσπονδίες έχουν απευθυνθεί στον δήμο, ζητώντας την παραχώρηση της πλατείας Αγίας Σοφίας, ώστε να οργανώσουν εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού. Εάν δεν υπάρξει συνεννόηση για την προετοιμασία κοινής εκδήλωσης, προσωπικά δεν θα παραχωρήσει την πλατεία σε κανένα σωματείο και από μέρους του δήμου Θεσσαλονίκης δεν θα παρασχεθεί απολύτως καμία διευκόλυνση σε όσους θελήσουν να οργανώσουν κάποια εκδήλωση», διεμήνυσε ο Γιάννης Μπουτάρης.
«Στόχος του δήμου Θεσσαλονίκης είναι η φωνή του ποντιακού ελληνισμού να ακουστεί ενωμένη», είπε από την πλευρά του και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, προσθέτοντας ότι για το θέμα αυτό έχουν ήδη οργανωθεί τρεις συναντήσεις, ενώ θα ακολουθήσει άλλη μία εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Οι εκπρόσωποι των Ποντίων

Καταρχήν θετικά φαίνεται πως αντιμετωπίζει την πρόταση του Γιάννη Μπουτάρη για την οργάνωση μιας κοινής εκδήλωσης μνήμης υπό την ομπρέλα του δήμου Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Επαμεινώνδας Φαχαντίδης. «Πάντοτε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κρίνεται ως θετικό, αλλά ασφαλώς θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένοι όροι και κανόνες. Έχω ζητήσει γραπτώς τις θέσεις του δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε το θέμα να συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο», σημείωσε ο κ. Φαχαντίδης.
Με θέρμη, από την άλλη πλευρά, αντιμετωπίζουν την πρόταση του Γιάννη Μπουτάρη οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων. «Έχουμε ωριμάσει και ηλιακά και πνευματικά, ώστε να μπορούμε όλοι να αντιληφθούμε τη σπουδαιότητα της ύπαρξης συνεννόησης για μια κοινή εκδήλωση μνήμης. Έχουμε χρέος να διώξουμε τα φαντάσματα του παρελθόντος», σημείωσε με νόημα η πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ. Χριστίνα Σαχινίδου, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο θα περιλαμβάνει αιτήματα από τη διεθνοποίηση της γενοκτονίας μέχρι και την επαναφορά των συντάξεων που διακόπηκαν στους ανασφάλιστους ηλικιωμένους παλιννοστούντες ομογενείς από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Εξάλλου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων έχει ήδη απευθυνθεί με επιστολή της προς την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, καλώντας την σε κοινή εκδήλωση μνήμης ενόψει της 19ης Μαΐου. «Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε η ανάγκη για ενότητα πρέπει να γίνει φανερή στην πράξη και ας αποτελέσει η κοινή μας εκδήλωση την απαρχή των εξελίξεων για την ένωση στον ποντιακό χώρο», σημειώνεται μεταξύ των άλλων στην επιστολή που υπογράφεται από την πρόεδρο Χριστίνα Σαχινίδου και τη γενική γραμματέα της Π.Ο.Π.Σ,  Βικτωρία Σαββίδου.

Πηγή: makthes.gr