30 Απρίλιος 2020, 00:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Απρίλιος 2020, 23:18

Ενδείξεις ότι ο κορονοϊός μπορεί να αιωρείται στους χώρους των νοσοκομείων

  • Πώς κατανέμονται τα 270 νέα κρούσματα
    (Φωτ.: EPA / Julien Warnand)

Επιπρόσθετες ενδείξεις ότι ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα προκύπτουν από κινεζική επιστημονική μελέτη σε δύο νοσοκομεία της Ουχάν, στα οποία εντοπίστηκε το γενετικό υλικό (RNA) του ιού σε μικροσκοπικά αερομεταφερόμενα σταγονίδια, ιδίως μέσα στις τουαλέτες.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν πάντως να είναι βέβαιοι κατά πόσο αυτό όντως σημαίνει ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται αερογενώς.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, συνέλεξαν δείγματα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο από το νοσοκομείο Ρενμίν του Πανεπιστημίου της Ουχάν που ανέλαβε σοβαρά περιστατικά Covid-19, και από ένα νοσοκομείο που στήθηκε πρόχειρα για ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Πήραν επίσης δείγματα από τον αέρα έξω από πολυκατοικίες, σουπερμάρκετ και καταστήματα της κινεζικής πόλης που ήταν το επίκεντρο της πανδημίας.

Ελάχιστα ίχνη του κορονοϊού βρέθηκαν στον αέρα στους χώρους απομόνωσης ή στα καλά αεριζόμενα δωμάτια των ασθενών στα δύο νοσοκομεία. Αυξημένες συγκεντρώσεις του RNA του ανιχνεύθηκαν όμως στις τουαλέτες που δεν αερίζονταν, καθώς επίσης στους χώρους όπου το υγειονομικό προσωπικό άλλαζε τις προστατευτικές στολές του, κάτι που επιβεβαιώνει ότι τα σωματίδια του ιού που έχουν επικαθίσει στα ρούχα, είναι δυνατό μετά να εκτιναχθούν στον αέρα. Καθόλου σωματίδια του ιού δεν βρέθηκαν πάντως αφότου είχε γίνει καλή απολύμανση στους συγκεκριμένους χώρους των νοσοκομείων.

Από την άλλη, δεν ανιχνεύθηκε ο ιός στα περισσότερα άλλα μέρη της πόλης, με εξαίρεση κάπως αυξημένα επίπεδα στις πολυσύχναστες περιοχές έξω από τα νοσοκομεία και τα καταστήματα.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, χρειάζονται περίπου 15 λεπτά ώστε ένα άτομο να εισπνεύσει ένα σωματίδιο του κορονοϊού, πράγμα το οποίο –στο μέτρο που ισχύει– δείχνει ότι όσο περισσότερο μένει κάποιος στον ίδιο χώρο, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης. Αν κάποιος φοράει μάσκα μειώνεται η πιθανότητα μόλυνσης, καθώς αυτή θα μπλοκάρει τα περισσότερα σωματίδια του ιού.

Οι Κινέζοι ερευνητές τονίζουν ότι «ο καλός αερισμός των δωματίων, οι ανοικτοί χώροι, η αποφυγή του πλήθους, η απολύμανση των προστατευτικών στολών και των τουαλετών μπορούν να περιορίσουν αποτελεσματικά τη συγκέντρωση του SARS-CoV-2». Αφήνουν πάντως ανοικτό προς διερεύνηση το κατά πόσο η παρουσία του κορονοϊού στον αέρα «μεταφράζεται» στο ότι μεταδίδεται κιόλας με αυτό τον τρόπο.

Προηγούμενες έρευνες έχουν παράσχει ενδείξεις πως ο κορονοϊός μπορεί να εκκρίνεται με την απλή ομιλία και αναπνοή, χωρίς να χρειάζεται κάποιος φορέας να βήχει ή να φταρνίζεται.

Τα σωματίδια του ιού μπορούν να μείνουν για ένα διάστημα στον αέρα (σύμφωνα με μια εκτίμηση τουλάχιστον για δύο ώρες) και να εισπνευσθούν.

Μέχρι στιγμής ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει υποβαθμίσει την πιθανότητα αερογενούς μετάδοσης, επιμένοντας ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται κυρίως με μεγαλύτερα σταγονίδια από το βήχα ή το φτάρνισμα (τα οποία λόγω βαρύτητας μένουν πολύ λιγότερο στον αέρα) ή μέσω αγγίγματος μολυσμένων επιφανειών. Ακόμη πάντως και αν κερδίσει έδαφος η άποψη ότι ο κορονοϊός πράγματι αιωρείται για περισσότερη ώρα μέσα σε μικρότερα σταγονίδια, οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι κατά πόσο μπορεί να μολύνει τους διερχομένους.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.