27 Απρίλιος 2020, 22:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Απρίλιος 2020, 22:32

Θεσσαλονίκη: Είσοδος με θερμομέτρηση και μάσκες στα δικαστήρια

  • Θεσσαλονίκη: Διώξεις σε σύζυγο και κόρη για τη δολοφονία του 49χρονου ταξιτζή
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Με θερμομέτρηση, μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις ασφαλείας και ραντεβού θα λειτουργούν από την Τρίτη 28 Απριλίου, τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. Η έναρξη εφαρμογής των παραπάνω μέτρων συμπίπτει χρονικά με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία προβλέπει μεν την παράταση έως τις 15 Μαΐου της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων σε όλη την επικράτεια, αλλά εξαιρεί τη διενέργεια διαδικασιών που με την προηγούμενη ΚΥΑ δεν προβλέπονταν, όπως για παράδειγμα δίκες ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ως αντικείμενο εγγραφή ή εξάλειψη ή μεταρρύθμιση προσημείωσης υποθήκης, εγγυοδοσία, συντηρητική κατάσχεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει της επαναλειτουργίας των αρμόδιων υπηρεσιών του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης για τις συγκεκριμένες διαδικασίες (όπως επίσης για τα ποινικά δικαστήρια που εξαιρούνται από την εφαρμογή της ΚΥΑ) συνήλθε πριν από λίγες μέρες η επιτροπή δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης, υπό την πρόεδρο Εφετών Καλλιρόη Χειμαριού. 

«Ένα από τα μέτρα που αποφασίστηκε, εκτός από τις μάσκες, τα αντισηπτικά και τις αποστάσεις ασφαλείας για την αποφυγή συγχρωτισμού, είναι η διενέργεια θερμομετρήσεων σε όλους όσους εισέρχονται από την κεντρική πύλη των δικαστηρίων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΔΣΘ Στάθης Κουτσοχήνας.

Όπως εξήγησε, η θερμομέτρηση θα γίνεται από αστυνομικούς της φρουράς των δικαστηρίων και για τον σκοπό αυτό αγοράστηκαν θερμόμετρα με τα οποία θα διεξάγονται οι έλεγχοι. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει τόσο για τους δικηγόρους όσο και για τους δικαστικούς λειτουργούς, τους υπαλλήλους και τους διάδικους. Επιπλέον, οι διοικήσεις των δικαστηρίων μερίμνησαν για την προμήθεια προστατευτικών μασκών, ενώ σχετική μέριμνα ανέλαβε και ο ΔΣΘ για τα μέλη του. Παράλληλα έχουν τοποθετηθεί αντισηπτικά σε γραφεία και υπηρεσίες, ενώ θα τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις ασφαλείας. Εξάλλου, ανακοινώσεις για χρήση μάσκας τοποθετούνται σε διάφορα σημεία του κτηρίου, ενώ οι κεντρικοί ανελκυστήρες θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται από δύο άτομα (αντί από οκτώ που ίσχυε πριν).

Την τήρηση των μέτρων θα επιβλέπουν σύμβουλοι της διοίκησης του Συλλόγου και ανάλογα με τις συνθήκες θα εισηγούνται τον επανασχεδιασμό κάποιων εξ αυτών.

«Η λογική μας είναι να είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε» σημείωσε ο Στάθης Κουτσοχήνας.

Αναφορικά με τη λειτουργία των γραφείων που θα υποδεχτούν τους δικηγόρους, η διοίκηση του Ειρηνοδικείου αποφάσισε (και ενημέρωσε τον ΔΣΘ) ότι οι καταθέσεις των συναινετικών προσημειώσεων θα γίνονται μία προς μία (στην κεντρική αίθουσα του Ειρηνοδικείου). Προς αποφυγή συνωστισμού οι καταθέσεις θα γίνονται κατόπιν προσυνεννόησης και καθορισμού ραντεβού με το γραμματέα του δικαστηρίου. Προς τούτο οι πληρεξούσιοι δικηγόροι καλούνται να επικοινωνούν είτε τηλεφωνικά (κατά τις ώρες 09:00-13:00) στον αριθμό 2313311189 είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση asfalistikaeirthess@gmail.com και να τηρούν το ραντεβού το οποίο θα τους καθορίζεται. Όπως έγινε γνωστό, στην περίπτωση αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος θα λαμβάνουν ηλεκτρονικά απάντηση για το χρόνο της κατάθεσης. Τα δε αντίγραφα των προσημειώσεων, τα οποία πρέπει να είναι χαρτοσημασμένα, θα παραλαμβάνονται την επόμενη μέρα μετά τις 9 το πρωί.

Σε ό,τι αφορά το Πρωτοδικείο δεν έχει υπάρξει ακόμη ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας, αλλά, σύμφωνα με την επαφή που είχε ο Δικηγορικός Σύλλογος, ενδέχεται να ακολουθηθεί και εδώ η πρακτική των ραντεβού. Πάντως, όπως παρατήρησε ο πρόεδρος του ΔΣΘ, σε αρκετά γραφεία του Πρωτοδικείου οι υπάλληλοι που συναλλάσσονται με δικηγόρους έχουν τοποθετήσει ήδη αυτοσχέδια προστατευτικά καλύμματα.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.