27 Απρίλιος 2020, 21:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Απρίλιος 2020, 21:21

Ερντογάν: Η Τουρκία είναι στην καλύτερη θέση σε όλη την Ευρώπη από άποψη θνησιμότητας

  • Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας για τον Ερντογάν και την παραδοχή της Γενοκτονίας των Ελλήνων
    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: EPA / Pavel Golovkin / POOL)

Σε νέο διάγγελμα προς το έθνος μετά από κυβερνητική σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στην πορεία της επιδημίας στην Τουρκία. Αν και όπως είπε ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ που έχουν γίνει έχει φθάσει σχεδόν στο ένα εκατομμύριο, ο αριθμός των νέων ασθενών και των νεκρών από κορονοϊό «μειώνεται καθημερινά». Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή, εξήγησε, καθώς ο αριθμός των αποθεραπευθέντων ασθενών υπερβαίνει τον αριθμό των νέων ασθενών.

«Η Τουρκία είναι στην καλύτερη θέση σε όλη την Ευρώπη από την άποψη της θνησιμότητας», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξήρε το τουρκικό σύστημα υγείας το οποίο όπως υποστήριξε μπορεί να διαχειριστεί «πολύ εύκολα» την επιδημία του κορονοϊού.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στην επιχείρηση επαναπατρισμού Τούρκων πολιτών από το εξωτερικό. «Φέραμε πίσω 40.000 αδελφούς και αδελφές μας από όλο τον κόσμο,» είπε προσθέτοντας ότι οι επαναπατρισθέντες τίθενται σε καραντίνα και αφού διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους μεταφέρονται στο σπίτι τους. Πρόσθεσε ότι άλλοι 25.000 αναμένονται να μεταφερθούν στην Τουρκία από συνολικά 59 χώρες. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην περίπτωση του Τούρκου Εμρουλάχ Γκιουλουσκέν ο οποίος αν και ασθενής από τον ιό δεν έγινε δεκτός για θεραπεία σε νοσοκομείο της Σουηδίας, όπου ζούσε, ώσπου μεταφέρθηκε στην Τουρκία με ειδικό νοσηλευτικό αεροσκάφος που έστειλε η Άγκυρα.

Έκανε λόγο για επάρκεια σε ιατρικό υλικό, προστατευτικό ρουχισμό, μάσκες, φάρμακα, αντισηπτικά αλλά και τρόφιμα.

«Φτάσαμε στο σημείο να προσφέρουμε βοήθεια στους φίλους μας, όταν και πιο ανεπτυγμένες χώρες βρίσκονται σε απελπισία. Προσφέρουμε βοήθεια σε 55 χώρες και στέλνουμε ιατρικό υλικό από τα Βαλκάνια ως την Αφρική», είπε.

Τριήμερη καραντίνα την Πρωτομαγιά
Σχετικά με τις αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, ο Ερντογάν είπε ότι το προσεχές τριήμερο που περιλαμβάνει την 1η Μάϊου και το σαββατοκύριακο (1,2,3 Μαΐου) θα ισχύσει και πάλι απαγόρευση κυκλοφορίας.

Μόνο τα σουπερμάρκετ θα παραμείνουν ανοιχτά το πρωί της Παρασκευής 1η Μαΐου μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι.

Επίσης θα συνεχίσει να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα έως το τέλος του μήνα με τη λήξη του μπαϊραμιού.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αριάνα Φερεντίνου.