6 Μάιος 2014, 08:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Δεκέμβριος 2016, 13:39

Σύγχρονες προσωπικότητες Ποντιακής καταγωγής - Άννα Θ. Θεοφυλάκτου

  • Σύγχρονες προσωπικότητες Ποντιακής καταγωγής - Άννα Θ. Θεοφυλάκτου

Σύγχρονες προσωπικότητες Ποντιακής καταγωγής - Άννα Θ. Θεοφυλάκτου

Της κ. Λένας Σαββίδου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1924. Είναι κόρη του γιατρού Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου και της Ιφιγένειας Κογκαλίδου-Θεοφυλάκτου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε την ειδικότητα της οφθαλμιάτρου.

Έζησε τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και τη γερμανική Κατοχή και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Έχει τρία παιδιά. Η κόρη της Ιφιγένεια Πανίδου είναι Πρόεδρος του σημερινού συμβουλίου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης.

Η Άννα Θεοφυλάκτου ασχολήθηκε με τα κοινά ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια. Στόχος της ήταν η επαφή με όλα τα ποντιακά σωματεία της Θεσσαλονίκης μέσα από τα οποία προσέφερε πλούσιο εθνικό και κοινωνικό έργο. Με δική της πρωτοβουλία η «Μέριμνα» επισκέφθηκε τη μαρτυρική Κύπρο το 1975, ενώ το 1976 το σωματείο προσκάλεσε και φιλοξένησε 65 παιδιά από την Κύπρο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Φιλίας «Ελλάς-Κύπρος» το 1976 και Αντιπρόεδρος του πρώτου Συμβουλίου του, ενώ σήμερα εκτελεί χρέη Προέδρου. Τιμήθηκε επανειλημμένως από τους Κυπρίους για την πολυσήμαντη προσφορά της στο νησί.

Τρέφοντας ιδιαίτερη αγάπη και συμπάθεια για τη «Μέριμνα», την οποία οι γονείς της, μαζί με τη Θάλεια Σαουλίδου επανίδρυσαν στη Θεσσαλονίκη μετά τον ξεριζωμό, αγωνίστηκε για την πρόοδο του σωματείου, ιδιαίτερα μετά την εκλογή της στη θέση της Προέδρου το 1974. Στα εννέα χρόνια της προεδρίας της (1974-1983), ιδρύθηκε ο πρότυπος στη λειτουργία του παιδικός σταθμός «Αργώ» για την ανακούφιση της εργαζόμενης μητέρας, ενώ με εισήγησή της ο προστάτης της «Μέριμνας» και πολιούχος της Τραπεζούντας Άγιος Ευγένιος καθιερώθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας ως πολιούχος της Καλαμαριάς, το 1979.

Από το 1981 μέχρι και σήμερα πραγματοποίησε πολλά ταξίδια στον Πόντο, δημιουργώντας σταδιακά μία αξιόλογη συλλογή παλαιού και νέου φωτογραφικού υλικού, που παρουσίασε και παρουσιάζει και σήμερα σε περιοδικές εκθέσεις φωτογραφιών και κειμηλίων, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες. Το αρχείο αυτών των φωτογραφιών δωρίστηκε από την ίδια στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης το 2000.

Μεγάλη τιμή για την ίδια και τη «Μέριμνα» αποτελεί η βράβευσή της από την Ακαδημία Αθηνών, το 1992, που την τίμησε για το πολυποίκιλο και πολυδιάστατο κοινωνικό και εθνικό της έργο.

Με την πείρα, τις γνώσεις και τη σοφία της αποτελεί και σήμερα σημαντικό κεφάλαιο για τη «Μέριμνα» και αρωγό στις προσπάθειες του σωματείου για την επίτευξη των στόχων του.

Να σημειώσουμε πως πρόκειται και για την πρώτη γυναίκα χειρουργό οφθαλμίατρο στην Ελλάδα.