26 Απρίλιος 2020, 17:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Απρίλιος 2020, 12:22

Η Γερμανία υιοθετεί εφαρμογή των Google και Apple για την ιχνηλάτηση φορέων του κορονοϊού

  • Η Γερμανία υιοθετεί εφαρμογή των Google και Apple για την ιχνηλάτηση φορέων του κορονοϊού
    (Φωτ.: EPA / Ben Wenz)

Αναζητώντας έναν τρόπο ώστε να αποφύγουν την αύξηση των κρουσμάτων μετά τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό, πολλές κυβερνήσεις –ανάμεσά τους αυτές της Γερμανίας και της Γαλλίας– εξετάζουν λύσεις που βασίζονται στην τεχνολογία Bluetooth, η οποία επιτρέπει στα κινητά να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Έτσι, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να υποστηρίξει μια εφαρμογή ιχνηλάτησης  με τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί από τις Google και Apple.

Μέχρι τώρα, το Βερολίνο υποστήριζε την ευρωπαϊκή εφαρμογή PEPP-PT που έχει αναπτυχθεί από 130 επιστήμονες – ανάμεσά τους και ειδικοί του  γερμανικού ερευνητικού Ινστιτούτου Fraunhofer και του οργανισμού δημόσιας υγείας του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Ωστόσο, η απόφαση αυτή επικρίθηκε έντονα, καθώς τα προσωπικά δεδομένα προβλέπεται να αποθηκεύονται σε έναν κεντρικό διακομιστή – ο φόβος είναι ότι οι κυβερνήσεις θα τα χρησιμοποιήσουν για την παρακολούθηση πολιτών.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Υγείας Γενς Σπαν και τον υπουργό Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν, η εφαρμογή των Google και Apple επιτρέπει την αποθήκευση των δεδομένων των χρηστών στο δικό τους τηλέφωνο, και όχι σε μια κεντρική βάση δεδομένων. «Ο στόχος μας είναι η εφαρμογή ιχνηλάτησης να είναι έτοιμη για να χρησιμοποιηθεί πολύ σύντομα και να είναι ευρέως αποδεκτή από τον πληθυσμό», υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα πως οποιαδήποτε εφαρμογή ιχνηλάτησης θα χρησιμοποιείται εθελοντικά και οι χρήστες της θα είναι ανώνυμοι.