26 Απρίλιος 2020, 10:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Απρίλιος 2020, 10:17

Πανδημία Covid-19: Πιθανό περιστατικό επαναλοίμωξης από κορονοϊό στην Ελλάδα

  • Πανδημία Covid-19: Πιθανό περιστατικό επαναλοίμωξης από κορονοϊό στην Ελλάδα
    Άποψη της εισόδου του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (φωτ αρχείου.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Θετική σε επαναληπτικό τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού μάλλον βρέθηκε, σύμφωνα με το protothema.gr και τη δημοσιογράφο Παναγιώτα Καρλατήρα, γυναίκα που είχε νοσηλευτεί με Covid-19 και έχει πάρει εξιτήριο. Πηγή από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που δεν κατονομάζεται, αποκάλυψε στη δημοσιογράφο ότι η γυναίκα είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στα τέλη Μαρτίου με συμπτώματα του SARS-CoV-2. Νοσηλεύτηκε και πήρε εξιτήριο στις 6 Απριλίου.

Ωστόσο χθες, επισκέφτηκε εκ νέου εφημερεύον νοσοκομείο και αφού υποβλήθηκε ξανά στο τεστ βρέθηκε και πάλι θετική. Οι ειδικοί ερευνούν το περιστατικό προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται πράγματι για επαναλοίμωξη ή είναι κάτι άλλο.

Περιστατικά επαναλοίμωξης καταγράφηκαν, αυτόν τον μήνα, από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων της Νότιας Κορέας. Σχολιάζοντας σχετικά ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας είχε δηλώσει πως «Καταγράφηκαν ασθενείς που ελέγχθηκαν ξανά θετικοί για τον ιό, ενώ είχαν αρχικά αρνητικό έλεγχο, είχαν αναρρώσει. Αυτό μπορεί να αφορά κακή τεχνική στη λήψη των δειγμάτων, αλλά και μακρά παραμονή του ίδιου του υλικού του ιού χωρίς να μολύνει και χωρίς να συνοδεύεται από μετάδοση του ιού στον οργανισμό ενός ανθρώπου. Η ανίχνευση του ιού με μοριακό έλεγχο PCR μετά τις 2-3 εβδομάδες που έχει περάσει κάποιος τη νόσο, γνωρίζουμε ότι δεν ισοδυναμεί με μετάδοση και αυτό φαίνεται να τεκμηριώνεται και από δημοσιευμένα δεδομένα από μεγάλες ερευνητικές ομάδες του εξωτερικού».