25 Απρίλιος 2020, 16:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Απρίλιος 2020, 02:19

Στην καραντίνα με το pontos-news.gr η Κατερίνα Στεφανίδη

  • Στην καραντίνα με το pontos-news.gr η Κατερίνα Στεφανίδη
    Η Κατερίνα Στεφανίδη με το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Καραντίνα. Πριν από τον Μάρτιο του 2020 ήταν απλά μία λέξη που δεν συνδεόταν με την Ελλάδα. Επί πολλές δεκαετίες, τη συναντούσαμε σε διηγήσεις ομογενών από εμπόλεμες περιοχές και παππούδων-γιαγιάδων που έζησαν την περίοδο της Κατοχής, μαθαίναμε για αυτή από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και για μακρινές χώρες που την εφάρμοσαν, κατά τ’ άλλα όμως ήταν απλά μια λέξη στα λεξικά. Ίσως για αυτό ήχησε και τόσο παράξενα όταν ακούσαμε ότι η κυβέρνηση θα την επιβάλει προκειμένου να περιορίσει/αποτρέψει τη διασπορά του φονικού κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. 

Πολλοί από εμάς έχουμε πιεστεί αφόρητα. Άλλοι το διαχειριζόμαστε αρκετά καλά. Όλοι όμως ανησυχούμε για το μέλλον που ξέρουμε ήδη πως επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Το pontos-news.gr ζήτησε από ποντιακής και μικρασιατικής καταγωγής συμπατριώτες μας να μοιραστούν μαζί μας αυτό που βιώνουν και πώς φαντάζονται την επόμενη μέρα. Οι ερωτήσεις έγιναν σε διαφορετικές φάσεις της καραντίνας και κρύβουν διαφορετικού τύπου συναισθήματα. Σήμερα φιλοξενούμε την παγκόσμια πρωταθλήτρια και χρυσή Ολυμπιονίκη του επί κοντώ, Κατερίνα Στεφανίδη.

Πώς βιώνετε την κατάσταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και των αυστηρών μέτρων προστασίας λόγω του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2;
«Προσωπικά είμαι "σπιτόγατα" –εκτός από τις ώρες προπονήσεις μου αρέσει πολύ να είμαι στο σπίτι. Ίσως είναι επειδή ταξιδεύουμε τόσο πολύ την αγωνιστική περίοδο, που τον υπόλοιπο καιρό μού αρέσει να είμαι στην ηρεμία του σπιτιού. Όποτε αυτό δεν με έχει πειράξει. Προφανώς η προπόνηση μας έχει γίνει πολύ δύσκολη αλλά θεωρώ ότι φτάνουμε στο σημείο που τα πράγματα θα βελτιωθούν και θα αρχίσουμε να έχουμε ξανά άδεια να μπούμε στα στάδια».

Έχετε σκεφτεί πώς θα είναι η «επόμενη μέρα» στην Ελλάδα;
«Σαφώς και θα έχει σημασία για "την επόμενη μέρα" το πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση. Προφανώς όσο πιο πολύ κρατήσει τόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα, από οικονομικής πλευράς τουλάχιστον. Παρόλα αυτά, είδαμε στο ξεκίνημα αυτής της κρίσης/τραγωδίας τον καθένα να σκέφτεται τον εαυτό του και όχι τον συνάνθρωπο. Νομίζω και ελπίζω ότι με αυτά που έχουν συμβεί, ένα από τα πράγματα που θα φέρει η επόμενη μέρα, είναι η κατανόηση του ότι στο μέλλον σε παρόμοιες κρίσεις θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί σαν ομάδα από την αρχή».

Πάντως, ακόμη και στην «εποχή της καραντίνας», η χρυσή Ολυμπιονίκης γυμνάζεται κανονικά και μάλιστα, όπως δείχνει και το παρακάτω βίντεο (από τη σελίδα της στο facebook), έχει βρει πρωτότυπες ιδέες για να ...διευρύνει το ασκησιολόγιό της!