24 Απρίλιος 2020, 20:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Απρίλιος 2020, 20:38

Η Αρμενία «σκοτείνιασε» για την 105η επέτειο της Γενοκτονίας

  • Η Αρμενία βυθίστηκε στο σκοτάδι για να τιμήσει τα θύματα της Γενοκτονίας

Τη συγγνώμη της Τουρκίας για το «έγκλημα κατά του ανθρώπινου πολιτισμού» απαίτησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, με αφορμή τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 105η επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο Νικόλ Πασινιάν στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του, δήλωσε ότι περισσότερο από έναν αιώνα μετά τα γεγονότα «οι συνέπειες της Γενοκτονίας συνεχίζουν να είναι αισθητές». Από το μνημείο της αιώνιας φλόγας, το Τσιτσερνακαμπέρτ, ο Αρμένιος πρωθυπουργός κατήγγειλε «ένα έγκλημα όχι μόνο κατά της εθνικής μας ταυτότητας αλλά και κατά του ανθρώπινου πολιτισμού».

«Η Τουρκία δεν έχει ακόμη ζητήσει συγνώμη για αυτά που έκανε», είπε, προσθέτοντας ότι το Γερεβάν «απαιτεί» την επίσημη αναγνώριση των σφαγών της εποχής ως γενοκτονία.

Οι εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν, χθες, όταν τα φώτα έσβησαν στους δρόμους της χώρας και ήχησαν οι καμπάνες των εκκλησιών. Φέτος είναι οι πιο λιτές από ποτέ, λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ενώ δεν έγιναν και οι παραδοσιακές παρελάσεις. Το Τσιτσερνακαμπέρτ, στο Γερεβάν, έχει κλείσει για το κοινό και οι Αρμένιοι αντί να μεταβούν στο μνημείο μπορούν να στείλουν τα ονόματά τους μέσω ενός αριθμού τηλεφώνου για να προβάλλονται πάνω σε στύλους έως το ξημέρωμα.