23 Απρίλιος 2020, 23:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Απρίλιος 2020, 23:52

Financial Times: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής της ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς με Covid-19

  • Covid-19: Σύμβαση για προμήθεια ρεμδεσιβίρης υπέγραψε η Κομισιόν
    (Φωτ.: EPA / John G. Mabanglo)

Απογοήτευση έχουν προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής μελέτης του αντιικού πειραματικού φαρμάκου remdesivir, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 237 ασθενών στην Κίνα. Αποκλειστικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times αναφέρει πως προσχέδια εγγράφων τα οποία δείχνουν την αναποτελεσματικότητα του φαρμάκου, δημοσιεύτηκαν κατά λάθος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια αποσύρθηκαν από τον επίσημο ιστότοπό του.

Όπως προκύπτει, η κινεζική δοκιμή του φαρμάκου έδειξε ότι το remdesivir –αναπτύχθηκε από την Gilead Sciences με έδρα την Καλιφόρνια– δεν βελτίωσε την κατάσταση των ασθενών ούτε μείωσε την παρουσία του παθογόνου ιού στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι ερευνητές μελέτησαν μάλιστα 237 ασθενείς, δίνοντας το φάρμακο σε 158 και συγκρίνοντας την πρόοδό τους με τους υπόλοιπους 79. Το φάρμακο παρουσίασε, επίσης, σημαντικές παρενέργειες σε ορισμένους, γεγονός που οδήγησε 18 ασθενείς να σταματήσουν τη χορήγησή του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι το προσχέδιο, το οποίο υποβάλλεται ακόμα σε αξιολόγηση από τους ειδικούς, δημοσιεύθηκε νωρίτερα κατά λάθος και «Κατέβηκε ωστόσο μόλις παρατηρήθηκε το λάθος».

Πολλές δοκιμές είναι σε εξέλιξη για τη ρεμδεσιβίρη αλλά και άλλα φάρμακα. Ωστόσο η είδηση αυτής της αποτυχίας είναι σκληρό πλήγμα για την επιστημονική κοινότητα που είχε εναποθέσει πολλές ελπίδες σε αυτό το αντιιικό φάρμακο, εν αναμονή της ανάπτυξης ενός εμβολίου για την Covid-19, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει πριν από του χρόνου. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα έρχονται σε μια περίοδο όπου πολλές χώρες επεξεργάζονται σχέδια για την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση της οικονομίας τους. Εκτός της Κίνας, κλινικές δοκιμές με το συγκεκριμένο φάρμακο γίνονται επίσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τα αποτελέσματά τους αναμένονται προσεχώς.