23 Απρίλιος 2020, 14:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Απρίλιος 2020, 14:46

Ανακαλύφθηκε στα οθωμανικά αρχεία η παλαιότερη περίπτωση ανθρώπου που σκοτώθηκε από μετεωρίτη

  • Ανακαλύφθηκε στα οθωμανικά αρχεία η παλαιότερη περίπτωση ανθρώπου που σκοτώθηκε από μετεωρίτη
    (Φωτ.: pixabay.com)

Οι ιστορίες ανθρώπων που σκοτώθηκαν από «πέτρες που έπεσαν από τον ουρανό» ανάγονται στα βιβλικά χρόνια, όμως ελάχιστες περιπτώσεις έχουν πραγματικά επιβεβαιωθεί στη σύγχρονη εποχή. Τώρα, Τούρκοι και Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν στα οθωμανικά αρχεία την αρχαιότερη καταγεγραμμένη περίπτωση ανθρώπου που σκοτώθηκε από πτώση μετεωρίτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Οζάν Ουνσαλάν του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου στη Σμύρνη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Meteoritics & Planetary Science, ανέφεραν ότι το περιστατικό συνέβη στην πόλη Σουλεϊμανίγια (στο σημερινό ιρακινό Κουρδιστάν) στις 22 Αυγούστου 1888. Ο κυβερνήτης της Σουλεϊμανίγια ενημέρωσε σχετικά τον τότε σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β΄.

Ο μετεωρίτης έπεσε στην κορυφή ενός λόφου σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και προκαλώντας παράλυση σε έναν άλλον, με βάση τη σχετική αναφορά στα οθωμανικά αρχεία (σήμερα βρίσκονται στη Γενική Διεύθυνση Κρατικών Αρχείων της Προεδρίας της Τουρκίας), όπου ανακαλύφθηκαν τρία γράμματα από τοπικούς αξιωματούχους, τα οποία γράφτηκαν λίγο μετά το ασυνήθιστο συμβάν.

Σύμφωνα με αυτά, ο φονικός μετεωρίτης ήταν ένας μόνο από αρκετούς άλλους που έπεσαν στην περιοχή μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών.

Άλλες αναφορές για μια πύρινη σφαίρα στον ουρανό, η οποία έγινε ορατή από τη γειτονική πόλη, δείχνουν ότι το διαστημικό αντικείμενο, που ερχόταν από νοτιοανατολική διεύθυνση, εξερράγη ψηλά στην ατμόσφαιρα, κάτι ανάλογο με αυτό που είχε συμβεί πάνω από τη ρωσική πόλη Τσελιάμπινσκ το 2013. Τα θραύσματα που είχαν τότε φθάσει διάσπαρτα στη Γη είχαν προκαλέσει πολλές υλικές ζημιές και μικροτραυματισμούς, αλλά όχι θύματα.

Στο περιστατικό του 1888 τα οθωμανικά αρχεία περιλαμβάνουν επίσης αναφορές για σημαντικές ζημιές στις γύρω καλλιέργειες και χωράφια. Μάλιστα μία από τις τρεις επιστολές αναφέρει ότι συνοδεύεται από ένα δείγμα του μετεωρίτη, το οποίο όμως δεν έχει βρεθεί ακόμη στα τουρκικά αρχεία ή μουσεία.

Η ανακάλυψη του περιστατικού διευκολύνθηκε από την πρόσφατη ψηφιοποίηση εκατομμυρίων οθωμανικών εγγράφων. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι πιθανώς στο μέλλον θα βρεθούν και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα μέσα σε αυτό τον όγκο πληροφοριών.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.