22 Απρίλιος 2020, 10:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Απρίλιος 2020, 10:40

Βυθίζεται και σήμερα το πετρέλαιο – Σε χαμηλό 21 ετών το μπρεντ

  • Βυθίζεται και σήμερα το πετρέλαιο – Σε χαμηλό 21 ετών το μπρεντ
    (Φωτ.: EPA / Etienne Laurent)

Η πανδημία σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση της ζήτησης λόγω του lockdown οδηγεί και το μπρεντ σε χαμηλά σχεδόν 21 ετών, με απώλειες που φτάνουν το 15%, κοντά στα 16 δολάρια το βαρέλι. Στις σημερινές πρώτες συναλλαγές στην Ασία σημείωνε άνοδο χάρη στις πληροφορίες για συνομιλίες μεταξύ των παραγωγών, ενώ το αμερικανικό αργό ανέβαινε επίσης. Ωστόσο, η τάση αντιστράφηκε απότομα.

Τη Δευτέρα η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού για παράδοση τον Μάιο βυθίστηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία, σε βαθιά αρνητικό έδαφος, με τους επενδυτές να φθάνουν στο σημείο να πληρώνουν τους αγοραστές για να ξεφορτωθούν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

«Το χάος στην αγορά πετρελαίου απλώς αντανακλά την εντύπωση ότι δεν υπάρχει ζήτηση για το πετρέλαιο και δεν υπάρχουν οι αποθηκευτικές δυνατότητες για να κρατηθούν στοκ τόσο μεγάλες ποσότητες», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στίβεν Ίνις της Axicorp. Όπως εξήγησε, η διάψευση της ελπίδας για μια νέα συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής συνεχίζει να αντανακλάται στην πτώση των τιμών.

Την κρίση στην αγορά αργού που πυροδότησε η πανδημία επέτεινε ο πόλεμος τιμών μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας. Μολονότι Μόσχα και Ριάντ έβαλαν τέλος στη διένεξή τους, καθώς μαζί με άλλους παραγωγούς έκλεισαν συμφωνία για τη μείωση της προσφοράς στα 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αυτό δεν ήταν αρκετό για να επέλθει ισορροπία.

Ο Στίβεν Ίνις προειδοποίησε ακόμα ότι η πετρελαϊκή κρίση είναι ένας κακός οιωνός για άλλους τομείς της αγοράς, ιδίως για τις τράπεζες, με δεδομένο το υψηλό επίπεδο έκθεσής τους σε αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου.