20 Απρίλιος 2020, 22:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Απρίλιος 2020, 22:30

Πετρέλαιο: Κατέρρευσε η τιμή του αμερικανικού αργού

  • Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις του για τη ζήτηση πετρελαίου
    (Φωτ.: EPA / Larry W. Smith)

Σκηνές απόλυτου χάους εκτυλίχθηκαν τη Δευτέρα του Πάσχα στην αγορά πετρελαίου. Άνευ προηγουμένου σφυροκόπημα δέχθηκε το αμερικανικό αργό, καθώς τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ φουσκώνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την ώρα που η οικονομία βυθίζεται σε επώδυνη ύφεση και η ανεργία εκτινάσσεται στα ύψη.

Το συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου του αμερικανικού αργού (WTI), που θέλει λιγότερο από 24 ώρες για τη λήξη του, βρέθηκε προς στιγμή να κάνει βουτιά έως και 250% στα αρνητικά επίπεδα των -40,32 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα με τους «Financial Times».

Πρόκειται βεβαίως για τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ. H συντριβή αυτή έχει εν πολλοίς να κάνει με την λήξη του συμβολαίου, αλλά και πάλι είναι πρωτοφανής. Οι απώλειες στη συνέχεια περιορίστηκαν με το συμβόλαιο να παραμένει πάντως σε αρνητικό έδαφος.

Το συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου (που λήγει στις 19 Μαΐου) έκανε βουτιά 10% στα 22,54 δολάρια, ενώ για εκείνο του Ιουλίου οι απώλειες ήταν μόνο 5% στα 28 δολάρια το βαρέλι. Αυτό σημαίνει ότι αν μη τι άλλο οι επενδυτές πιστεύουν ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο ζοφερά για την αγορά πετρελαίου τους επόμενους μήνες.

Το αργό τύπου μπρεντ δεν βγήκε αλώβητο από το πλήγμα του αμερικανικού αργού. Η τιμή του υποχώρησε 6,2% στα 26,35 δολάρια το βαρέλι.

  • Αναδημοσίευση από το naftemporiki.gr.