20 Απρίλιος 2020, 17:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Απρίλιος 2020, 16:58

Βυθίστηκε η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου – Ο κορονοϊός πλήττει τις αγορές

  • Παρατείνεται η περικοπή παραγωγής πετρελαίου, με στόχο την αύξηση τιμών
    (Φωτ.: EPA / Larry W. Smith)

Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού πετρελαίου συνέχισε σήμερα την ελεύθερη πτώση, χάνοντας περισσότερο από το 30%, κάτω από τα 13 δολάρια το βαρέλι. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, λόγω της ιλιγγιώδους πτώσης της ζήτησης και των αμερικανικών αποθεμάτων, κοντά στο επίπεδο του κορεσμού.

To βαρέλι του αμερικανικού West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση τον Μάιο (για το οποίο είναι η τελευταία ημέρα προσφοράς) έπεσε κατά 38% περίπου, στα 11,04 δολάρια στις 14:55 ώρα Ελλάδας. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 1998· συγκριτικά, η τιμή του ήταν περίπου 114 δολάρια το 2011.

Από την άλλη, το βαρέλι του πετρελαίου Μπρεντ –ο ευρωπαϊκός όρος αναφοράς– επηρεάστηκε λιγότερο, υποχωρώντας κατά 6,05%, στα 26,38 δολάρια γύρω στις 13:05 ώρα Ελλάδας.

Οι αγορές πετρελαίου δεν έχουν σταματήσει να βυθίζονται εδώ και εβδομάδες, καθώς οι περιορισμοί των μετακινήσεων σε πολλές χώρες και η παράλυση πολλών οικονομιών λόγω της κρίσης του κορονοϊού προκαλούν κατάρρευση της ζήτησης, την ώρα που προμηνύεται βαθιά ύφεση στη διεθνή οικονομία.

Επιπλέον, η αγορά κατακλύστηκε από πετρέλαιο χαμηλού κόστους όταν η Σαουδική Αραβία, εξέχων μέλος του ΟΠΕΚ, ξεκίνησε πόλεμο τιμών με τη Ρωσία προκειμένου να εξασφαλίσει τον μέγιστο αριθμό μεριδίων της αγοράς.

Οι δύο χώρες έδωσαν τέλος στη διαφωνία τους στις αρχές του μήνα όταν δέχθηκαν από κοινού με άλλες χώρες να μειώσουν την παραγωγή τους σχεδόν κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα για να τονώσουν τις αγορές που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. Όμως, οι τιμές συνέχισαν να κατακρημνίζονται όταν κατέστη σαφές πως οι μειώσεις δεν είναι αρκετές για να αντισταθμίσουν τη μαζική πτώση της ζήτησης.

  • Αναδημοσίευση από το Γαλλικό Πρακτορείο / Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ.