19 Απρίλιος 2020, 16:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απρίλιος 2020, 16:12

Συγκίνηση στο Φανάρι όπου εορτάστηκε το φετινό Πάσχα χωρίς την παρουσία πιστών

  • Συγκίνηση στο Φανάρι όπου εορτάστηκε το φετινό Πάσχα χωρίς την παρουσία πιστών
    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον άδειο από πιστούς πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: EPA / OZAN KOSE / POOL)

Την παράδοση αιώνων ακολούθησε και φέτος το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τον εορτασμό της Αναστάσεως στο Φανάρι. Η Ανάσταση του Θεανθρώπου γιορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ιεροπρέπεια αλλά και συγκίνηση, λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την επιδημία του κορονοϊού. Όπως και όλες Θείες Λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, έτσι και η Ανάσταση τελέστηκε χωρίς την παρουσία πιστών. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέστη τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου της τελετής της Αναστάσεως στον προαύλιο χώρο του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, περιστοιχιζόμενος από τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, και ακολούθως απηύθυνε μήνυμα για την εορτή του Αγίου Πάσχα.

Απευθυνόμενος προς το πλήρωμα της Εκκλησίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αναφέρθηκε στον σημερινό κόσμο και τα ιδιαίτερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει

«Γιορτάζουμε το Πάσχα, ζώντας σε έναν κόσμο που συνεχίζει να αναμετράται με την φτώχεια και την αδικία, με τη βία και τις αντιπαραθέσεις και, που εφέτος, επί πλέον, δοκιμάζεται, πολύ σκληρά, από την πανδημία του κορονοϊού. Και ο άνθρωπος στέκεται αιφνιδιασμένος και φοβισμένος μπροστά σε αυτό το γεγονός, το οποίον ανέτρεψε όλα όσα θεωρούσαμε βέβαια, αυτονόητα και σταθερά», είπε. Υπογραμμίζοντας ότι η Ανάσταση του Κυρίου αποτελεί την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για τον άνθρωπο «που σήμερα πάσχει, πονά και αγωνιά» ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε χαρακτηριστικά πως «από αυτή την γωνιά της γης, από το Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου επί αιώνες συνεχίζουμε να ζούμε σταυροαναστάσιμα, να μεταδίδουμε φως Χριστού και να κηρύττουμε αγάπη και αδελφοσύνη» ο θριαμβευτικός παιάνας της ελπίδας "Χριστός Ανέστη "μας θυμίζει πως πάντοτε την οδύνη του πάθους διαδέχεται η χαρά της Αναστάσεως».


Στιγμιότυπο από την τελετή (φωτ.: EPA/OZAN KOSE / POOL)

Αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη νεολαία και στο πώς εκείνη μπορεί να συμβάλει στο να ξεπεράσει η ανθρωπότητα τον φόβο της πανδημίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε έκκληση στους νέους να μην φοβηθούν καμιά πανδημία, ούτε και τις οικονομικές δυσκολίες που ίσως θα έρθουν.

«Μπορείτε να μετατρέψετε την πανδημία του φόβου και της ασθένειας σε ευκαιρία συμπαράστασης και αγάπης προς τον συνάνθρωπο, προς τον κάθε άνθρωπο. Όλοι είμαστε αδέλφια επάνω σε αυτή την γη πού σήμερα στενάζει και αγωνιά» τόνισε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε ιδιαίτερη μνεία και έδωσε πατρική ευλογία στους «Ορθοδόξους νέους και νέες που ζουν εδώ, πιο κοντά στο Πατριαρχείο μας: Ρωμιούς, Τούρκους, Ρώσους, Ουκρανούς, Ρουμάνους, Γεωργιανούς, Βουλγάρους, Γκαγκαούζους, και κάθε εθνικότητας - που μπορεί να ομιλείτε, παιδιά μου, διαφορετική γλώσσα και να έχετε διαφορετική κουλτούρα ο καθένας, αλλά σας ενώνει - μας ενώνει‒ η κοινή Ορθόδοξη πίστη, η πίστη στον Αναστάντα Χριστό, τον Λυτρωτή, του οποίου είσαστε αγαπημένα παιδιά. Και ακόμη, σας ενώνει το ότι όλοι ανήκετε στην Πρωτόθρονη Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, εφόσον ζείτε, μόνιμα ή προσωρινά, σε αυτή την ιστορική Πόλη, αλλά και στα όρια της δικαιοδοσίας του σε αυτή τη χώρα» όπως τόνισε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε «μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν» να πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο συνέδριο όλων των εν Τουρκία Ορθοδόξων νέων.

«Ελπίζουμε το συντομότερο, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να πραγματοποιήσουμε το προγραμματισμένο συνέδριο όλων των εν Τουρκία Ορθοδόξων νέων, και τότε θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα κοινά προβλήματα και τα κοινά οράματα μας, για το σήμερα και το αύριο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας σε αυτό τον τόπο, με τον οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη» είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαιρετίζοντας τους «νέους των ανά την οικουμένη επαρχιών μας» και «τις οικογένειές σας και σας καλώ να αναφωνήσουμε όλοι μαζί, πανηγυρικά "Χριστός Ανέστη - Αληθώς Ανέστη"!

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αριάνα Φερεντίνου.