16 Απρίλιος 2020, 12:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απρίλιος 2020, 12:59

Πέθανε ο Λουίς Σεπούλβεδα λόγω της Covid-19

  • Πέθανε ο Λουίς Σεπούλβεδα λόγω της Covid-19
    (Φωτ.: EPA / Alessandro di Marco)

Στο Οβιέδο της Ισπανίας, νικημένος από τον κορονοϊό, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών ο Χιλιανός συγγραφέας Λουίς Σεπούλβεδα. «Η ομάδα του Tusquets Editores εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για την απώλειά του», γράφει ο ισπανικός εκδοτικός όμιλος στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ηγέτης του φοιτητικού κινήματος στο Σαντιάγο ως μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, υπήρξε στη συνέχεια στέλεχος στο τμήμα των πολιτιστικών θεμάτων στην κυβέρνηση Αγιέντε. Μετά το πραξικόπημα από τον Πινοσέτ το 1971 φυλακίστηκε για δύο χρόνια. Στη συνέχεια, με προσπάθειες του γερμανικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας μπήκε σε κατ’ οίκον περιορισμό· κατάφερε να δραπετεύσει και έζησε παράνομα για περίπου έναν χρόνο.

Με τη βοήθεια ενός φίλου, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Aliance Française στο Βαλπαραΐσο, έστησε μια θεατρική ομάδα που έγινε η πρώτη πολιτιστική εστία αντίστασης. Ο ίδιος συνελήφθη εκ νέου και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για προδοσία και ανατροπή του πολιτεύματος. Η ποινή αργότερα μειώθηκε σε 28 χρόνια.

Το γερμανικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας παρενέβη πάλι το 1977, και η ποινή του μετατράπηκε σε οκτώ χρόνια εξορίας. Φεύγοντας από τη Χιλή για τη Σουηδία (τη χώρα που είχε αποφασιστεί να εξοριστεί και όπου θα δίδασκε ισπανική λογοτεχνία), στην πρώτη του στάση στο Μπουένος Άιρες δραπέτευσε και κατάφερε να πάει στην Ουρουγουάη. Επειδή όμως οι πολιτικές συνθήκες στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη ήταν παρόμοιες με αυτές στην πατρίδα του, ο Λουίς Σεπούλβεδα πήγε στο Σάο Πάολο στη Βραζιλία και στη συνέχεια στην Παραγουάη. Ωστόσο, έπρεπε να φύγει πάλι λόγω του τοπικού καθεστώτος. Εγκαταστάθηκε τελικά στο Κίτο του Εκουαδόρ, φιλοξενούμενος του Χόρχε Ενρίκε Αδούμ. Εκεί σκηνοθέτησε για το θέατρο Alliance Française και ίδρυσε μια θεατρική εταιρεία.

Επίσης έλαβε μέρος σε μια εκστρατεία της UNESCO της αξιολόγησης του αντίκτυπου του αποικισμού στους Ινδιάνους Σουάρ. Εργάστηκε σε στενή επαφή με τις ινδιάνικες οργανώσεις και συνέταξε το πρώτο σχέδιο διδασκαλίας γραμματισμού για την ομοσπονδία των αγροστών Ιμπαμπούρα (Imbabura) των Άνδεων.

Το 1979 εντάχθηκε στη Διεθνή Ταξιαρχία που αγωνιζόταν στη Νικαράγουα και μετά τη νίκη της επανάστασης εκεί άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος. Έναν χρόνο αργότερα έφυγε για την Ευρώπη και πήγε στο Αμβούργο. Στην Γερμανία εργάστηκε ως δημοσιογράφος, ταξιδεύοντας πολύ στη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Το 1982 ήρθε σε επαφή με την Greenpeace και εργάστηκε μέχρι το 1987 ως μέλος πληρώματος σε ένα από τα πλοία τους. Αργότερα λειτούργησε ως συντονιστής μεταξύ των διαφόρων κλάδων της οργάνωσης.

Στα ελληνικά τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Opera, σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη.

  • Με πληροφορίες από el.wikipedia.org.