13 Απρίλιος 2020, 16:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Απρίλιος 2020, 15:51

Ερασιτέχνες της ποντιακής μουσικής αναδεικνύονται μέσα από τη συλλογή «'Σ ση παλαιών τη στράταν» (βίντεο)

  • Ερασιτέχνες της ποντιακής μουσικής αναδεικνύονται μέσα από τη συλλογή «'Σ ση παλαιών τη στράταν» (βίντεο)
    Από αριστερά: Γ. Βέργος, Γ. Τσανασίδης, Β. Σωτηριάδης, Ν. Φιλιππίδης (φωτ.: Γιάννης Τσανασίδης)

Ένα πολύ ιδιαίτερο εγχείρημα που στόχο έχει να αναδείξει ερασιτέχνες τραγουδιστές της ποντιακής μουσικής σκηνής υλοποιούν και παρουσιάζουν στο κοινό ο Γιάννης Τσανασίδης και ο Γιώργος Βέργος.

«’Σ ση παλαιών τη στράταν» ονομάζεται η σειρά τραγουδιών που θα ανεβαίνουν στο YouΤube σταδιακά.

«Το "’Σ ση παλαιών τη στράταν" είναι ο τίτλος που δώσαμε στην ιδέα μας για να κάνουμε μια καταγραφή ανθρώπων της τρίτης γενιάς. Πρόκειται για μερακλήδες, ανθρώπους του τραπεζιού όπως συνηθίζουμε να λέμε, δηλαδή μη επαγγελματίες αλλά ερασιτέχνες τραγουδιστές, οι οποίοι θεωρήσαμε πως αξίζει να ηχογραφηθούν σε στούντιο και όχι ερασιτεχνικά όπως πολλάκις έχουμε κάνει. Οι λόγοι είναι δύο: αρχικά ποιοτικοί, καθώς η αξία τους όσον αφορά το ερμηνευτικό κομμάτι είναι ανεκτίμητη αλλά συγχρόνως και ανεκμετάλλευτη, και δεύτερον χρονικοί, γιατί προσπαθούμε με αυτό τον τρόπο να προλάβουμε το πλήρωμα του χρόνου», ανέφερε στο pontos-news.gr ο Γιάννης Τσανασίδης.

Πρώτος στο στούντιο μπήκε ο Βασίλης Σωτηριάδης, από την Ξηρολίμνη Κοζάνης, ερμηνεύοντας του τραγούδι «Θάλασσα ’κί φοούμαι σε». Ο Β. Σωτηριάδης κατασκευάζει λύρες, παίζει και τραγουδά ποντιακά, ενώ αγαπά ιδιαίτερα τα μουχαπέτια.

Η πρώτη ενότητα θα περιλαμβάνει 12 τραγούδια, τα οποία θα ανεβαίνουν στο διαδίκτυο σταδιακά.

Μιλώντας στο pontos-news.gr, ο Γιάννης Τσανασίδης εξηγεί ότι στο μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλες ηχογραφήσεις, οι οποίες θα έχουν ακριβώς την ίδια θεματική ιδέα. «Αρχικά θα επικεντρωθούμε στο νομό Κοζάνης, καθώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι θα άξιζε να φτάσουν στα αυτιά μας σε μια καλή ποιότητα ηχογράφησης. Έπειτα σκοπεύουμε να επικεντρωθούμε στους γύρω νομούς, προσπαθώντας να δώσουμε στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία μεγαλύτερη διάσταση, καταγράφοντας και ηχογραφώντας όσον το δυνατό περισσότερους ερασιτέχνες τραγουδιστές και μουσικούς. Θεωρούμε πως είναι ένα χρέος στη γενιά των πατεράδων και των παππούδων μας, γι' αυτά που παρέλαβαν και διαφύλαξαν από τους προηγούμενους και μας μετέδωσαν με αγάπη και ευλάβεια», καταλήγει.