11 Απρίλιος 2020, 15:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Απρίλιος 2020, 16:02

«Ξημερώνει»: Πρώτο δείγμα της συνεργασίας των αδερφών Τσαχουρίδη με τον Μίκη Θεοδωράκη (βίντεο)

  • «Ξημερώνει»: Πρώτο δείγμα της συνεργασίας των αδερφών Τσαχουρίδη με τον Μίκη Θεοδωράκη (βίντεο)
    Ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης με τον Μίκη Θεοδωράκη (φωτ.: αρχείο αδερφών Τσαχουρίδη)

Η FM Records, πριν από λίγες ημέρες, παρουσίασε το πρώτο δείγμα από τη ζωντανή ηχογράφηση της παράστασης «Μίκης ο Ευξείνιος», που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (5/4/2019). Το τραγούδι «Ξημερώνει» είναι το πρώτο single από αυτήν τη μουσική βραδιά. Ακολουθεί, επίσης σε μορφή single, ο «Ζορμπάς» και έπειτα ολόκληρη η ηχογράφηση της συναυλίας «Μίκης ο Ευξείνιος».

Ο «Μίκης ο Ευξείνιος» αποτέλεσε μια απρόσμενη μουσική γεφύρωση Ανατολής με Δύση. Ήταν μια σπάνια μουσική παράσταση που έλαβε χώρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου η ποντιακή λύρα του Ματθαίου Τσαχουρίδη, η φωνή του Κωνσταντίνου Τσαχουρίδη και οι ιδιαίτερες ενορχηστρώσεις του Αντώνη Σαρακατσιάνου προσέγγισαν με έναν διαφορετικό τρόπο 24 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.


Το τραγούδι «Ξημερώνει»

Ο Μίκης Θεοδωράκης, σε γραπτό του σημείωμα για αυτήν την ξεχωριστή δημιουργία, επισημαίνει: «Το μυστικό της ζωντανής πνευματικής δημιουργίας είναι το να μπορεί να είναι σύγχρονη και ταυτόχρονα παραδοσιακή. Το καλλιτεχνικό έργο είναι ένα πολύχρωμο λουλούδι που λάμπει κάτω από τις ακτίνες του ήλιου, ενώ ταυτόχρονα οι ζωντανές του ρίζες ανεβάζουν τους χυμούς της ζωής προχωρώντας μέσα στα βάθη της πολιτιστικής μας παράδοσης.

»Αυτή τη δύναμη ανακάλυψα γνωρίζοντας το έργο των αδερφών Τσαχουρίδη και σκέφτηκα πόσο τυχερός πρέπει να είναι ο Πόντος που γεννά τόσο ξεχωριστά τέκνα. Τους ευχαριστώ για όσα κάνουν για μένα και τη μουσική μου και εύχομαι να είναι καλοτάξιδη η καινούργια προσπάθειά τους».