11 Απρίλιος 2020, 11:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Απρίλιος 2020, 13:11

Πέθανε ο Περικλής Κοροβέσης

  • Πέθανε ο Περικλής Κοροβέσης
    Ο Περικλής Κοροβέσης στην παρουσίαση του βιβλίου του «Παγκοσμιόποιηση και Τρομοκρατία» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ο Περικλής Κοροβέσης, ο άνθρωπος που έγινε παγκοσμίως γνωστός για το «κατηγορώ» του ενάντια στην 7χρονη δικτατορία, πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας, σε ηλικία 79 ετών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μέσα από το βιβλίο του Ανθρωποφύλακες έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι η χούντα κάνει βασανιστήρια κατά των αντιπάλων της.

Ο Περικλής Κοροβέσης, πολυγραφότατος και πολιτικά δραστήριος μέχρι την τελευταία στιγμή, πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας, όχι όμως από κορονοϊό, όπως διευκρινίζεται και από την Εφημερίδα των Συντακτών, συνεργάτης της οποίας υπήρξε από την πρώτη στιγμή έκδοσης της εφημερίδας.

«Μετά τον Γλέζο ο Περικλής. Μπορεί, λόγω κορονοϊού, να έφυγαν μόνοι τους, η χώρα όμως, ο λαός, είναι μαζί τους. "Καλό ταξίδι". Περικλή. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ», αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών σε ανάρτησή της στο Facebook, δημοσιεύοντας παράλληλα ένα άρθρο (του Γιώργου Σταματόπουλου) για τον εκλιπόντα.

Συλλυπητήρια από ΠτΔ
Τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Περικλή Κοροβέση εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με ανάρτησή της στο Τwitter. Αναφερόμενη στον εκλιπόντα, η ΠτΔ κάνει λόγο για ένα σύμβολο της αντίστασης στη δικτατορία, έναν μαχητικό υπερασπιστή της δημοκρατίας, ο οποίος έφυγε σήμερα από κοντά μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετά «τον αγωνιστή της Αριστεράς»
Με βαθιά θλίψη αποχαιρετά ο ΣΥΡΙΖΑ τον αγωνιστή της Αριστεράς Περικλή Κοροβέση, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, και εκφράζει συλλυπητήρια στους οικείους του. «Άνθρωπος της δράσης και του πνεύματος, ο Π. Κοροβέσης εντάχθηκε σε πολύ νεαρή ηλικία στις γραμμές της Αριστεράς. Κατά τη διάρκεια της επτάχρονης χούντας των συνταγματαρχών, ο Π. Κοροβέσης υπέστη σειρά διώξεων, φυλακίσεων και βασανισμών, τους οποίους περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο στο βιβλίο του "Ανθρωποφύλακες"».

Ένα βιβλίο, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί «παρακαταθήκη για τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης και ολοκληρωτισμού, το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και ανέβηκε και στο θέατρο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ακόμη στο συλλυπητήριο μήνυμα του ότι στην περίοδο της Μεταπολίτευσης, ο εκλιπών ήταν πάντοτε παρών στις διεργασίες της Αριστεράς. Το 1998 εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με την παράταξη του Λέοντα Αυδή, ενώ το 2007 εκλέχτηκε βουλευτής Α΄ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εκτός από τους "Ανθρωποφύλακες", δημοσίευσε πολλά ακόμα βιβλία ενώ εργάστηκε επί σειρά ετών ως αρθρογράφος στις εφημερίδες "Ελευθεροτυπία", "Εποχή" και στην "Εφημερίδα των Συντακτών", στην οποία έγραφε μέχρι το τέλος της ζωής του, πάντα με τον δικό του ξεχωριστό και άμεσο τρόπο», προσθέτει.

Επίσης, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του εκφράζει τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Περικλή Κοροβέση.