10 Απρίλιος 2020, 23:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2020, 23:37

Πανδημία Covid-19: Νόμιμη η απαγόρευση των θρησκευτικών συναθροίσεων

  • Πανδημία Covid-19: Νόμιμη η απαγόρευση των θρησκευτικών συναθροίσεων
    Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης στη Γερμανία (φωτ.: fr.wikipedia.org / Tobias Helfrich)

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης αποφάνθηκε ότι οι απαγορεύσεις θρησκευτικών συναθροίσεων είναι νόμιμες λόγω του κινδύνου διάδοσης του κορονοϊού. Αν και οι δικαστές θεωρούν πως πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή παρέμβαση στην ελευθερία της πίστης, εν τούτοις η προστασία της ζωής θεωρείται ότι αποτελεί υπέρτερο αγαθό και επιπροσθέτως πρόκειται για μέτρο προσωρινό.

Εάν γινόταν άρση της απαγόρευσης των θρησκευτικών συγκεντρώσεων –κάτι που ισχύει και για τις Θείες Λειτουργίες του Πάσχα– θα απειλούνταν η μετάδοση του ιού σε μεγάλο αριθμό πολιτών με κίνδυνο να νοσήσουν και να πεθάνουν.

Την απόφαση προκάλεσε προσφυγή θρησκευόμενου πολίτη από το κρατίδιο της Έσσης, ο οποίος ήθελε έστω και την τελευταία στιγμή να ακυρωθεί προσωρινά η γενική απαγόρευση όλων των θρησκευτικών συναθροίσεων σε εκκλησίες, τζαμιά και συναγωγές από την τοπική κυβέρνηση, ώστε να επιτραπούν οι λειτουργίες του Πάσχα.

Ωστόσο, το Συνταγματικό δικαστήριο διευκρίνισε ότι η απόφασή του ισχύει μέχρι τις 19 Απριλίου, οπότε λήγει και εν λόγω απαγόρευση της τοπικής κυβέρνησης. Σε περίπτωση παράτασής της θα πρέπει να υποβληθεί σε νέο αυστηρό έλεγχο η αναλογικότητά της (με τις συνθήκες που θα επικρατούν). Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης ισχύει και για τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες.

  • Πηγή: Deutschlandfunk, Sueddeutsche Zeitung.