10 Απρίλιος 2020, 19:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2020, 19:34

«Μένουμε σπίτι» και το Σάββατο ψήνουμε Λαζαράκια

  • «Μένουμε σπίτι» και το Σάββατο ψήνουμε Λαζαράκια
    (Φωτ.: akispetretzikis.com)

Για την ψυχή του Λάζαρου, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οι νοικοκυρές ζυμώνουν το πρωί του Σαββάτου ειδικά κουλουράκια τα οποία τα ονομάζουν «Λαζαράκια», «Λαζάρηδες», ή αλλιώς και «Λαζαρούδια».

Τους δίνουν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες.

Όσα παιδιά έχει η οικογένεια τόσους «Λαζάρηδες» πλάθουν, και στη θέση των ματιών βάζουν δυο γαρίφαλα.

Τη συνταγή την δίνει και ο Άκης Πετρετζίκης, ως εξής:

  • 400 γρ. χλιαρό νερό
  • 1 κ.σ. μαγιά ξηρή
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κανέλλα
  • ¼ κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • ½ κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. σταφίδες
  • 50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
  • 40 γαρίφαλα
  1. Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για να διαλυθεί και το αφήνουμε για 10΄ μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την κανέλλα, το γαρίφαλο σε σκόνη, το κάρδαμο, το αλάτι και το αλεύρι.
  3. Χτυπάμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 8-10΄ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να δέσει το ζυμάρι.
  4. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μια πετσέτα για 30΄.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  6. Αφού η ζύμη έχει ξεκουραστεί τη χωρίζουμε σε 20 μπαλάκια των 60 γρ. το καθένα. Από το κάθε μπαλάκι ζυγίζουμε 50 γρ. για το σώμα και 10 γρ. για τα χεράκια.
  7. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις σταφίδες και τα καρύδια ώστε να φτιάξουμε το μίγμα της γέμισης.
  8. Πλάθουμε το σώμα από τα Λαζαράκια σε μακρόστενο σχήμα, γεμίζουμε με 1 κ.γ. από τη γέμιση, κλείνουμε καλά και με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε δύο χεράκια τα οποία περνάμε χιαστί από την πίσω μεριά για να καταλήξουν σε σχήμα Χ μπροστά.
  9. Τοποθετούμε γαρίφαλα για τα μάτια.
  10. Μεταφέρουμε τα Λαζαράκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 20-30΄.
  • Πηγή: akispetretzikis.com.