10 Απρίλιος 2020, 15:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2020, 14:54

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

  • Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
    (Φωτ.: pixabay.com / Steve Buissinne)

Με τη δημοσίευση του τύπου και του περιεχομένου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019 (Ε1), των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων, ξεκίνησε και φέτος η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Παρά τα έκτακτα μέτρα που είναι σε ισχύ λόγω του κορονοϊού, οι δηλώσεις θα γίνουν κανονικά. Η πύλη στο TAXISnet αναμένεται να ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι oι σύζυγοι μπορούν να υποβάλουν ξεχωριστή δήλωση για τα εισοδήματα του 2019, εφόσον το έχουν ήδη επιλέξει, ενώ στις κοινές δηλώσεις εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο. Κοινή δήλωση μπορούν να υποβάλουν και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αρκεί να το έχουν δηλώσει στο Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας ΔΟΥ.

Τέλος, εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση ή ο ένας από τους δύο είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση, οι δηλώσεις γίνονται ξεχωριστά, χωρίς να απαιτείται γνωστοποίηση στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.