10 Απρίλιος 2020, 12:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2020, 12:07

Κορονοϊός: Συναγερμός για τον οικισμό των Ρομά στη Λάρισα, φόβοι για μεγάλη διασπορά

  • Κορονοϊός: Συναγερμός για τον οικισμό των Ρομά στη Λάρισα, φόβοι για μεγάλη διασπορά
    Αποκλεισμένη η είσοδος του οικισμού Νέα Σμύρνη στη Λάρισα (φωτ.: larissanet.gr)

Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, ο οποίος από το βράδυ της Πέμπτης είναι σε καραντίνα. Ο 32χρονος που θεωρείται το «κρούσμα μηδέν» νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της πόλης, ενώ 20 από τις 29 στενές επαφές του είναι θετικές στον κορονοϊό. Ο φόβος των αρμόδιων Αρχών είναι ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά, λόγω και της πλημμελούς εφαρμογής του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με επικεφαλής τον καθηγητή Χρήστο Χατζηχριστοδούλου βρίσκεται ήδη στον οικισμό των 3.000 κατοίκων για τη διενέργεια τεστ.

Εκτάκτως στη Λάρισα μετέβησαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο. Στο κυβερνητικό κλιμάκιο συμμετέχει και ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά Βασίλης Πάντζος.

Εν τω μεταξύ, σε καραντίνα αναμένεται να μπει και η δομή προσφύγων και μεταναστών στο Κουτσόχερο της Λάρισας, καθώς από την ιχνηλάτηση προέκυψε ότι ο 32χρονος Ρομά είχε και εκεί επαφές. Οι 20 κάτοικοι της Νέας Σμύρνης Λάρισας που βρέθηκαν θετικοί στον ιό απομονώθηκαν στην «Αρωγή» στη Νίκαια, που μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως κέντρο αποκατάστασης. Όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία.

Ο οικισμός θα παραμείνει σε καραντίνα μέχρι τις 23 Απριλίου, οπότε και θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης. Την τροφοδοσία έχουν αναλάβει η περιφέρεια και ο δήμος, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις θα διασφαλίσουν ότι θα τηρηθεί η απαγόρευση μετακίνησης.