10 Απρίλιος 2020, 12:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2020, 12:46

Με το ΔΝΤ φλερτάρει η Τουρκία για να αποφύγει την κατάρρευση

  • Με το ΔΝΤ φλερτάρει η Τουρκία για να αποφύγει την κατάρρευση
    (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Την ώρα που εξαντλούνται τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας και η οικονομία διολισθαίνει εκ νέου σε ύφεση λόγω του κορονοϊού σε συνδυασμό με τη φυγή των επενδυτών από τις αναδυόμενες οικονομίες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρχίζει να εξετάζει όλες τις διαθέσιμες λύσεις προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα για την τουρκική οικονομία. Ένα από τα «εργαλεία» που έχει είναι και η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως συνέβη το 2001.

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 11 δισ. δολάρια από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Χθες η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι συνεχίζονται οι εποικοδομητικές συνομιλίες με όλες τις χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Αυτή η δήλωση φούντωσε τις προσδοκίες για ξένη χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να απογειωθεί, με κέρδη πάνω από 2%, στις 6,62 έναντι του δολαρίου.

Μέχρι πρότινος το ΔΝΤ θεωρούνταν «κόκκινο πανί» για πολλούς Τούρκους αξιωματούχους, αλλά με δεδομένο ότι η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε ύφεση λόγω της πανδημίας η Άγκυρα ίσως οδηγηθεί σε επιλογές που άλλοτε δεν θα ήταν καν στο τραπέζι των συζητήσεων. «Πρέπει πρέπει να βρει έναν τρόπο διάσωσης της οικονομίας, χωρίς να προκαλέσει κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών. Κι επειδή είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρει από μόνη της, η μόνη πρακτική λύση είναι ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ», υπογραμμίζουν σε έκθεσή τους αναλυτές της Global Source Partners.

Μία ακόμα επιλογή είναι η επιβολή capital controls, η οποία, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή αγορών στη SEB Περ Χάμαρλουντ, είναι μια ρεαλιστική λύση για την Τουρκία, με ταυτόχρονη αναζήτηση στήριξης από τις ΗΠΑ, την Κίνα ή ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έσχατο μέτρο ανάγκης είναι η κοπή χρήματος, κάτι που δεν προκρίνεται λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Οποιαδήποτε λύση πάντως, είτε αυτή του ΔΝΤ είτε αυτή των capital controls, θα έχει πολιτικό κόστος. Όμως, τα περιθώρια για την τουρκική οικονομία στενεύουν, όπως και τα συναλλαγματικά διαθέσιμα: Μέσα σε μία εβδομάδα η κεντρική τράπεζα «έκαψε» 5 δισ. δολάρια, με τα διεθνή αποθέματα να υποχωρούν στα 27,14 δισ. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα.