10 Απρίλιος 2020, 10:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2020, 11:07

Σε καραντίνα οικισμός Ρομά στη Λάρισα – Τουλάχιστον 20 κρούσματα κορονοϊού

  • Σε καραντίνα οικισμός Ρομά στη Λάρισα – Τουλάχιστον 20 κρούσματα κορονοϊού
    Αποκλεισμένη η είσοδος του οικισμού Νέα Σμύρνη στη Λάρισα (φωτ.: larissanet.gr)

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται από το πρωί στην Νέα Σμύρνη Λάρισας, την περιοχή όπου διαμένει ο 32χρονος Ρομά που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, και θεωρείται ως «κρούσμα μηδέν» για τον οικισμό των 3.000 κατοίκων που μπήκε σε καραντίνα από το βράδυ της Πέμπτης.

Από τα 29 πρώτα δείγματα που εξετάστηκαν, όλα από στενές επαφές του 32χρονου, τα 20 βρέθηκαν θετικά στον SARS-CoV-2.

«Επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, καθώς από την ιχνηλάτηση των επαφών του 32χρονου φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό μετάδοσης. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, στην αποκλεισμένη περιοχή θα γίνουν αρχικά 200 τεστ, ενώ οι έλεγχοι για τον εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων θα επεκταθούν και σε άλλους οικισμούς Ρομά, αλλά και στη δομή προσφύγων και μεταναστών στο Κουτσόχερο. Επικεφαλής του κλιμακίου του ΕΟΔΥ που βρίσκεται στην περιοχή είναι ο καθηγητής Eπιδημιολογίας και Υγιεινής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Οι 20 κάτοικοι της Νέας Σμύρνης Λάρισας που βρέθηκαν θετικοί στον ιό απομονώθηκαν στην «Αρωγή» στη Νίκαια, που μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως κέντρο αποκατάστασης. Ο 32χρονος νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Ο οικισμός θα παραμείνει σε καραντίνα μέχρι τις 23 Απριλίου, οπότε και θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης. Την τροφοδοσία έχουν αναλάβει η περιφέρεια και ο δήμος, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις θα διασφαλίσουν ότι θα τηρηθεί η απαγόρευση μετακίνησης.