10 Απρίλιος 2020, 09:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2020, 09:12

Το Μεξικό απειλεί τη συμφωνία για μείωση-ρεκόρ στην προσφορά πετρελαίου

  • Το Μεξικό απειλεί τη συμφωνία για μείωση-ρεκόρ στην προσφορά πετρελαίου
    (Φωτ.: EPA / PEMEX)

Στη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατ. βαρέλια τον Μάιο και τον Ιούνιο, ώστε να ενισχυθεί το επίπεδο των διεθνών τιμών που έχει δεχθεί πλήγμα από την εξάπλωση της πανδημίας, συμφώνησαν ο ΟΠΕΚ και οι συμμαχικές χώρες(OΠΕΚ+), κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης. Ωστόσο, το Μεξικό είναι αυτό που… άναψε φωτιές, καθώς αποχώρησε αιφνιδίως από τις διαπραγματεύσεις, αρνούμενο να δώσει το πράσινο φως στη μείωση-ρεκόρ, ουσιαστικά δυναμιτίζοντας την ανακωχή στον πόλεμο τιμών ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και στη Ρωσία.

Το αδιέξοδο ήρθε έπειτα από συνομιλίες 9 ωρών και ρίχνει βαριά σκιά στην προσπάθεια επαναφοράς της ισορροπίας στην αγορά πετρελαίου.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ Χάλεντ αλ-Φαντέλ δήλωσε ότι το Μεξικό καθυστερεί τη συμφωνία, την ώρα που η Σαουδική Αραβία εκφράζει την ελπίδα ότι η χώρα θα δει τα οφέλη του σχεδίου, που προβλέπει ότι από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο θα ακολουθήσει νέα μείωση, στα 8 εκατ. βαρέλια, ώστε η παραγωγή από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2022 να πέσει στα 6 εκατ. βαρέλια.

Αναμένοντας την ανακοίνωση, ο Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε σε καλό κλίμα με τον πρόεδρο Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν. Σύμφωνα πάντως με το Bloomberg, η καταρχήν συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί αν δεν λάβει μέρος το Μεξικό. Σήμερα, δεν θα υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ (η επόμενη προγραμματισμένη είναι στις 10 Ιουνίου), αντιθέτως οι διαπραγματεύσεις θα μεταφερθούν στη συνεδρίαση των υπουργών Πετρελαίου του G20.