9 Απρίλιος 2020, 15:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Απρίλιος 2020, 15:16

Ιερά Σύνοδος: Ανοιχτές οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά όχι για τους πιστούς

  • Ιερά Σύνοδος: Ανοιχτές οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά όχι για τους πιστούς
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Κλειστές για τους πιστούς θα είναι οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, σύμφωνα με διευκρινιστική δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, ενώ σε αυτές θα βρίσκονται οι ιερείς και το αναγκαίο για τη λειτουργία τους προσωπικό.

Οι ιεροί ναοί θα είναι ανοιχτοί από τις 11:00 έως τις 13:00 τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και το διάστημα 13:00-17:00 τη Μεγάλη Παρασκευή, δηλαδή δύο ώρες μετά την απόλυση των Ιερών Ακολουθιών.

Όπως αναφέρει σε εγκύκλιό της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, «αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της διυπουργικής απόφασης: "Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας'' και αφορά μόνο τους ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των Ιερών Ναών». Μάλιστα διευκρινίζεται πως η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να παραμείνουν στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ΄οίκον προσευχή.

«Πέρα από όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ' άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ΄οίκον προσευχή», τόνισε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε πει στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι η κυβέρνηση «είναι σε επικοινωνία με την Εκκλησία. Εξετάζουμε θέματα όπως το ωράριο, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός, αλλά και αν κάποιος βγαίνει για τους λόγους που επιτρέπονται να μπορεί να ασκήσει και ατομική προσευχή». Εξάλλου όπως είχε τονίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει λάβει σκληρές, δύσκολες αποφάσεις και η συνεργασία με την πολιτεία είναι συνεχής και σε πολύ καλό επίπεδο.

Κανονικά το Άγιο Φως σε όλη την επικράτεια
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι έχει εξασφαλιστεί η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα και ανά την επικράτεια και σε συνεργασία με την εκκλησία θα υπάρξει συνεννόηση, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα.